x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Durerea, blestem sau binefacere?

Durerea, blestem sau binefacere?

de Florin Condurateanu    |    03 Iun 2008   •   00:00

Cuvîntul aoleu, probabil, a fost inventat să însoţească durerea. Cînd te doare, ţipi din toţi rărunchii aoleu, aoleu, aoleu... Dar medicii afirmă uneori un lucru ce uimeşte: durerea e chiar o binefacere.

Cuvîntul aoleu, probabil, a fost inventat să însoţească durerea. Cînd te doare, ţipi din toţi rărunchii aoleu, aoleu, aoleu... Dar medicii afirmă uneori un lucru ce uimeşte: durerea e chiar o binefacere. Să auzim argumentele. Zic doctorii că, atunci cînd organismul îţi trimite o durere, acest ­semnal de alarmă greu de suportat e luat în seamă de om, care fuge la doctor. Astfel, bolile sînt surprinse în faza de început. Ceea ce creează condiţiile victoriei în greul război cu maladiile. Tot medicii spun că două simptome îl alertează, îl îngrozesc pe bolnav. El  ia primul autobuz şi se duce la medic. Cele două alarme care-l montează pe om să consulte specialiştii sînt durerea şi pierderea de sînge.

Legat de durere s-au brodat o seamă de teorii. Astfel, în materie de durere în torace zic medicii că durerea care se plimbă nu e periculoasă, în timp ce durerea fixată într-un anume punct e periculoasă. Iată şi motivaţia. Cînd durerea e ancorată şi nu se mişcă dintr-un anume punct înseamnă că în acel punct se află tumoarea, buba, înfundarea unui vas, hiba. Cînd durerea se mişcă e vorba despre ceva mai simplu: nişte ciocuri crescute pe coloană, ca în spondiloze, apasă pe diferite fascicule de nervi şi creează dureri ba într-un loc, ba într-altul, cînd ­presiunea s-a manifestat pe diferite fascicule de nervi. Iată şi o altă interpretare rafinată a durerilor. Care este diferenţa dintre o durere în piept generată de inimă şi o durere numită junghi intercostal? Specialiştii zic cum că, atunci cînd oamenii îi povestesc ­doctorului despre durere, dacă ea este ­provocată de inimă, ei arată cu palma ­teritoriul dureros, adică nu este vorba despre un punct, ci despre o zonă în care îşi face de cap durerea. Cînd este vorba despre o durere, alta decît cea de inimă, omul arată cu degetul într-un punct fix înţepat de junghi, deci el este de natură reumatică.

×
Subiecte în articol: editorial durerea durere