x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ecografia Doppler

Ecografia Doppler

14 Mar 2006   •   00:00
INVESTIGATII MEDICALE
Ecografia Doppler masoara viteza circulatiei sangvine. Este prescrisa in mod frecvent in cardiologie si neurologie pentru diagnosticarea afectiunilor inimii, ale arterelor si ale venelor sau in afectiuni ale creierului. Examenul Doppler este de ajutor in toate domeniile medicinei. "Este de neconceput a face ecografie fara a utiliza principiul Doppler la ora actuala. Doppler se aplica si in oftalmologie, reumatologie sau endocrinologie, constituind un instrument de mare ajutor in stabilirea unui diagnostic", explica medicul primar in radiologie si imagistica medicala Dana Elena Nedelcu, de la laboratorul ecografic al Spitalului de Urgenta Floreasca.

Principiu de functionare

Efectul Doppler a fost descris in anul 1842 de fizicianul Hans Christian Doppler. De atunci, efectul Doppler a evoluat foarte mult. O sonda emite ultrasunete, care se reflecta pe globulele rosii. Un receptor aflat pe aceeasi sonda aduna aceste unde si le compara cu frecventa undei initiale. Din aceste informatii se poate aprecia viteza unui fluid care circula prin organismul uman. Doppler permite deci evidentierea unui flux, care poate fi sange, urina sau orice alt fluid. In plus, ecografia Doppler permite si ascultarea semnalului emis de fluidele examinate. Ascultarea sunetului fluidului are o valoare orientativa. Un sunet mai ascutit, cu o frecventa ridicata, indica o viteza mai mare a fluidului respectiv. Imaginea si sunetele sunt proiectate pe un monitor si se pot imprima pe hartie. Exista mai multe tipuri de sonde, care sunt adaptate studiului unor structuri vasculare mai mult sau mai putin profunde.

Diagnostic

Ecografia Doppler permite, pe de o parte, vizualizarea unei structuri anatomice (inima, artera), la fel ca la orice ecografie. Dar in acelasi timp, structura examinata poate fi vazuta cu un flux care o traverseaza. In acest fel, poate fi analizata miscarea sangelui in cavitatile cardiace, unde poate exista o anomalie de functionare a valvelor cardiace sau o comunicare anormala intre auricule si ventricule.

Miscarea sangelui poate fi urmarita, de asemenea, in venele si arterele organismului, aratand prezenta unui trombus (cheag sangvin). In neurologie, examenul Doppler transcranian permite studierea miscarilor sangelui in arterele intracerebrale, urmarite prin oasele craniului. "In oftalmologie, sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera principala a retinei. Ecografia Doppler poate depista in aceste cazuri o tromboza de vena retiniana oftalmica", explica dr. Dana Elena Nedelcu. In afectiunile membrelor, ecografia Doppler este utila pentru diagnosticul arteritelor, al trombozelor venoase, al afectiunilor reumatismale sau celor tumorale.

FARA DURERE. Examenul Doppler nu este dureros, nu necesita anestezie, spitalizare sau o pregatire deosebita din partea pacientului. Examinarea se desfasoara ca orice ecografie. Medicul pune pe piele o sonda, pe care o deplaseaza pe traiectul arterei sau segmentului examinat. Durata investigatiei nu este mare. Dupa examen nu este necesara supravegherea pacientului pentru ca Doppler nu are nici un efect secundar.

×
Subiecte în articol: ecografia doppler investigatii medicale