x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Expunerea la soare a pielii sensibile

Expunerea la soare a pielii sensibile

de Mirela Dădăcuş    |    21 Apr 2009   •   00:00
Expunerea la soare a pielii sensibile
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Pielea sensibilă este o problemă dermatologică din ce în ce mai frecventă.



Se estimează că 50% din populaţia globului (50% dintre femei şi 30% dintre bărbaţi) are pielea sensibilă, din mai multe motive: poluarea, tabagismul şi alcoolismul etc. Există câteva simptome care ajută la punerea acestui diagnostic: uscăciunea pielii, senzaţia de mâncărime şi usturime, apariţia unor pete roşii pe piele.

Aceste persoane au reacţii alergice în urma expunerii la soare sau a folosirii produselor cosmetice (la fabricarea cărora se folosesc conservanţi, alcool şi parfum). De obicei, persoanele cu piele sensibilă reacţionează atât la căldură, cât şi la frig. Pielea sensibilă reacţionează chiar şi dacă ne spălăm cu apă şi cu săpun.

Însă există şi o serie de boli dermatologice care sunt consecinţa directă a sensibilităţii pielii, precum urticaria (acută sau cronică) şi rozaceea sau "acneea adultului" (afecţiune cronică, inflamatorie, care apare la nivelul feţei). Un consult dermatologic va determina dacă suferiţi de o iritaţie sau de o alergie.

CREME CU DIOXID DE TITAN
Dacă aveţi pielea sensibilă înseamnă că ea trebuie atent protejată. Dar nu doar tenul, ci toate zonele expuse razelor solare prin aplicarea unei creme sau a unei loţiuni fotoprotectoare. Se ştie că soarele reprezintă un factor de risc pentru pielea sensibilă, chiar şi în primele zile însorite de primăvară.

Alegeţi produse hidratante, cu un factor de protecţie solară (SPF) peste 30, care să nu conţină substanţe alergene: parfum sau coloranţi. Înainte de a vă da cu cremă, spălaţi-vă pielea cu un săpun de copii şi ştergeţi-o cu un prosop moale. Aplicaţi crema cu 30 de minute înainte de a vă expune la soare. Atenţie! Crema trebuie folosită şi în zilele înnorate, deoarece norii nu formează un ecran protector în calea razelor ultraviolete. Intensitatea acestora este mai mare între orele 10:00 şi 16:00.

Dacă vă mănâncă pielea, după aplicarea cremei fotoprotectoare, analizaţi cu atenţie lista cu ingrediente. Specialiştii recomandă cremele cu dioxid de titan sau oxid de zinc, pigmenţi artificiali, mai puţin iritanţi decât avobenzonul, un filtru chimic care poate afecta pielea sensibilă. Suplimentar, sunt necesare şi alte mijloace de protecţie: pălării, şepci, cămăşi cu mânecă lungă, ochelari şi umbrele de soare.

ULEIURI
Sensibilitatea pielii poate fi tratată cu uleiuri esenţiale de muşeţel, levănţică, trandafir şi santal. Acestea hidratează pielea şi acţionează ca antiinflamator. Totodată, pot fi folosite ca remediu pentru arsurile provocate de soare. Uleiurile esenţiale sunt interzise persoanelor cu urticarie, eczeme sau care suferă de astm.

RADIAŢII
În afară de SPF (factor de protecţie solară), o cremă fotoprotectoare trebuie să asigure protecţie şi împotriva radiaţiilor ultraviolete UVA şi UVB. Razele UVB atacă pielea la suprafaţă, provocând arsuri (B vine de la "burn" - a arde, în limba engleză), în timp ce razele UVA penetrează pielea în profunzime.

Ele atacă colagenul, care dă pielii elasticitate (A de la "ageing" - îmbătrânire, în limba engleză). Chiar dacă UVA nu provoacă arsuri, în timp ele au efecte nocive asupra straturilor profunde ale pielii.

×
Subiecte în articol: pielii pielea avertisment