Melanomul malign este cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer al pielii, cazuistica înmulţindu-se ameţitor în ultimele decenii. La acest nefast fenomen a contribuit creşterea expunerii la radiaţii ultraviolete solare sau artificiale, din aparatele de bronzat. Mai contribuie şi natura particulară a acestei formaţiuni maligne, care se dezvoltă rapid şi, mai ales, se răspândeşte (metastazează) foarte devreme, când este de dimensiuni mici, uneori greu detectabilă.
ALUNIŢE
Punctul de pornire este o aluniţă veche sau o formaţiune suspectă, nou apărută. Fiecare om are un număr de aluniţe, uneori peste 20-40, din naştere sau dezvoltate ulterior. Ele sunt plate, de dimensiuni mici (în jur de 6 mm), cu margini regulate, rotunde sau ovale şi culoare unitară, de la maro deschis la brun. Unele au dimensiuni mai mari, o formă mai neregulată şi o culoare amestecată (brun, roz, roşu).
Acestea se numesc nevi displazici şi au un potenţial mare de malignizare, de aceea trebuie atent supravegheaţi sau excizaţi, dacă medicul vă recomandă. Leziunea malignă este asimetrică, de consistenţă crescută, cu margini neregulate, cu modificări de culoare (brun închis-negru, cu zone hemoragice, cu regiunea înconjurătoare depigmentată sau roşie de la inflamaţie sau închisă, conţinând pigment), însoţite de prurit. La bărbaţi, se localizează cel mai frecvent pe spate, gât, scalp, iar la femei, pe membrele inferioare, dar poate apărea, mai rar, în gură, în ochi sau în alte zone.
Persoanele cu piele albă, păr sau ochi deschişi la culoare, cu un număr mare de aluniţe pe corp, cu antecedente în familie, cu o imunitate scăzută sau care au suferit arsuri solare grave în decursul vieţii (începând din copilărie) sunt mai expuse la malignizare.
PREVENIŢI!
Pentru prevenire, evitaţi expunerea la soare între orele 10:00 şi 16:00 sau şedinţele repetate la solar. Dacă sunteţi nevoit să ieşiţi, purtaţi haine care să vă acopere picioarele şi braţele, pălărie şi ochelari de soare. Feriţi-vă de razele reflectate de apă, nisip, zăpadă şi, de asemenea, de radiaţiile care trec prin ferestre, pereţi de sticlă sau parbrize. Obişnuiţi-vă să folosiţi o cremă de protecţie solară, aleasă în funcţie de ten, vârstă şi sex. Ea nu este un capriciu, ci o necesitate.
Cu o jumătate de oră înainte de expunere, aplicaţi cremă de protecţie solară cu factor de protecţie de minimum 15 şi repetaţi aplicarea la două ore sau după ce ieşiţi din apă. Asiguraţi-vă că aţi uns atent întreaga piele (spate, urechi, gât, buze). Ungeţi copiii înainte de a ieşi din casă şi instruiţi-i serios pe adolescenţi să nu neglijeze aplicarea cremei la intervalele stabilite.
Obişnuiţi-vă să vă controlaţi corpul periodic, pe întreaga sa suprafaţă, pentru a observa toate aluniţele pe care le aveţi, a nota orice modificare sau orice formaţiune nou-apărută. Acest lucru se face cel mai bine după duş, în faţa unei oglinzi mari sau cu o oglindă de mână plimbată pe toate zonele corpului. Nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic, chiar şi atunci când transformările sunt aparent minore.
Aveţi în vedere că anumite medicamente cresc fotosensibilitatea şi trebuie să luaţi măsuri suplimentare de protecţie! Printre ele se numără unele antibiotice, antidiabetice, antihipertensive, hipolipemiante, contraceptive orale, antiinflamatoare nesteroidiene, preparate antiacneice.
Citește pe Antena3.ro