Procedeul de fatetare sau tehnica fatetelor (veneer-urile) a aparut urmarindu-se ideea sacrificiului minim de tesut dentar sanatos, in situatia efectuarii unor corecturi estetice in zona frontala a dintilor.
Fatetele sunt practic jumatati de coroana, care inlocuiesc smaltul indepartat de pe fata anterioara a dintilor frontali. Fatetarea elimina indepartarea circulara (de jur imprejur) a tesuturilor dentare, tehnica folosita in cazul imbracarii dintilor cu coroane dentare. Spre deosebire de prepararea dintelui pentru a fi acoperit cu o coroana dentara, prepararea pentru fatetare este mult mai blanda, mai conservatoare. Astfel, dintii tratati in acest mod raman vitali (nu este indepartat nervul) si sunt mult mai rezistenti din punct de vedere mecanic.
Cand sunt indicate?
Fatetele sunt indicate ca varianta de tratament in urmatoarele cazuri:
– Prezenta unor fisuri pe suprafata anterioara a smaltului. Acestea se coloreaza in timp, devin inestetice si creeaza pacientului un disconfort la masticatie sau atunci cand acesta consuma lichide si alimente reci sau fierbinti. Prin tehnica fatetarii acel smalt care este fisurat si colorat este eliminat si inlocuit cu o fateta fizionomica.
– Anomalii de forma. In cazul dintilor prea mari sau prea mici ori cu forme inestetice, prin fatetare, dintelui respectiv i se reda forma ideala.
– Distrofii dentare (defecte ale smaltului caracterizate prin existenta unor pete pe suprafetele dentare).
– Coloratii medicamentoase cum ar fi cele tetraciclinice. Sunt pacienti carora li s-au administrat, in perioada copilariei, medicamente contraindicate care au determinat mai tarziu aparitia unor coloratii inestetice la nivelul smaltului.
– In cazul existentei tremelor si diastemelor (strungareata si spatiile dintre dinti). In acest caz, prin fatetare se pot inchide spatiile inestetice dintre dinti.
– Prezenta unor obturatii (plombe) voluminoase pe suprafata anterioara a dintilor frontali.
Cu ajutorul fatetelor se poate reconstrui zambetul unui pacient, adica se obtine albirea dintilor, rearanjarea si remodelarea lor, facand niste preparatii minime si folosind materialele estetice disponibile! Fatetele sunt fabricate din material compozit, ceramica sau mai nou din zirconiu si se lipesc de dinte pe fata lui vizibila. Poate fi comparata cu o unghie falsa, pentru a fi mai sugestiv. Ele pot modifica forma, culoarea si intr-o oarecare masura si marimea dintelui; dintii cu coloratii pot fi albiti definitiv cu fatete.
Fatetele din rasini compozite pot fi realizate direct de catre medic in cabinet sau in laborator. Din punct de vedere fizionomic si mecanic, fatetele din materiale compozite sunt net inferioare celor din portelan. Ele pot fi folosite doar ca solutie temporara. Singurele avantaje ale fatetelor din rasini compozite sunt reprezentate de pretul scazut (comparativ cu cele din portelan) si rapiditatea executiei.
Fatetele ceramice (din portelan) sunt cele mai populare, deoarece combina cerintele conservative (nu este necesar un sacrificiu mare de tesut dentar) cu cele fizionomice. Sunt realizate in laboratoarele de tehnica dentara dintr-un portelan foarte rezistent, care reda dintilor in acelasi timp si un aspect fizionomic deosebit. Acestea pot mima transluciditatea dintelui natural, nu irita gingia, iar aspectul lor nu se modifica o data cu trecerea timpului.
Fatetele din zirconiu au inceput sa fie folosite in ultimii ani. Aspectul lor este foarte asemanator fatetelor din portelan. Avantajul fatetelor din zirconiu este ca sunt foarte rezistente din punct de vedere mecanic si, astfel, pot fi prelucrate in grosimi foarte mici. Din acest motiv este necesar un sacrificiu minim de tesut dentar.
Care sunt etapele de realizare?
In prima sedinta, medicul va realiza o preparatie cu o freza speciala, pe suprafata anterioara a dintelui, unde se va lipi fateta. Preparatia pentru fatete nu este, de obicei, dureroasa insa pentru confortul pacientului se poate efectua anestezie. Apoi, medicul amprenteaza dintii pregatiti pentru a fi fatetati. Daca preparatia este minima nu este necesara realizarea unor fatete provizorii. Daca pacientul are sensibilitate in zona dintilor slefuiti se pot realiza in cabinet niste fatete provizorii din material compozit. Medicul trimite amprenta la laborator, unde vor fi realizate fatetele. De obicei, sunt necesare 3-4 zile pentru realizarea fatetelor din portelan.
In a doua sedinta se cimenteaza fatetele cu cimenturi speciale care imita culoarea dintelui pentru a nu interveni in aspectul fizionomic.
Cum se intretin?
Durata de viata a fatetelor din compozit este intre 1 si 2 ani, iar a celor de ceramica intre 5 si 10 ani. Rezistenta mecanica este buna, dar totusi este indicat sa nu se muste din alimente foarte dure. Vizite periodice la stomatolog vor preveni aparitia de carii la marginile preparatiei. In general, pentru lucrarile de ceramica se recomanda paste de dinti nu foarte abrazive, pentru ca acestea pot ataca portelanul.
Dr. Raul Paraschivescu
Medic dentist Stomatologie generala Competenta Implantologie/ Chirurgie BMF Velvet Dental Clinics