x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ficatul gras

de Florin Condurateanu    |    26 Oct 2010   •   00:00
Ficatul gras
5987-134805-03_sante9.jpgUnii zic că ficatul gras este cea mai simplă boală de ficat. Alţii se văicăresc că de aici începe prăbuşirea. Adevărul? Fica­tul gras sau steatoza hepatică este boala de la care pornesc cele mai multe maladii hepatice, de la care se poate agrava situa­ţia spre hepatita cronică, spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

Mecanismul este că se depun grăsimi în celulele ficatului şi astfel o parte din ficat nu mai lucrează corespunzător. Reducerea obe­zităţii doar cu 5% prin mişcare şi regim alimentar dă înapoi inflamaţiile din ficat. Cei cu ficat gras trebuie să mănânce foarte multe fructe, legume, vitamine. Trebuie să pună frână dulciurilor concentrate. Cei cu steatoză hepatică vor elimina carnea de porc, de gâscă, de raţă, untul, smân­tâna, untura. Sunt permise unele uleiuri ­- de floarea-soarelui şi de măsline ­-, suplimen­tele cu vitamine. Dar sunt de înlăturat suplimentele alimentare cu fier, căci fierul accentuează stresul oxidativ vinovat de creşterea transaminazelor.

Trebuie să se facă mişcare, să se meargă pe jos o jumă­tate de oră pe zi sau şi mai bine o oră. De asemenea, trebuie să fie tratate bolile din sindromul metabolic X, şi anume diabetul, hipertensiunea, prea marile concentraţii de grăsimi în sânge, obezitatea. Bolnavii de ficat gras trebuie să recurgă şi la medi­camente doar când transaminazele în sânge sunt foarte mari. Se apelează la medicamente care să reducă încărcarea grasă a ficatului şi stresul oxidativ. Medi­ca­mentul orlistat inhibă o enzimă care asigură digestia grăsimilor, aşa că fără această enzimă grăsimile nu se absorb şi sunt eliminate. Se recomandă şi medicamente care scad pofta de mâncare. Bolna­vii de ficat gras trebuie să se trateze cu antioxidanţi precum vitamina E, cu beta­ină, glutation perioade mai lungi, sub formă de tablete. Mai trebuie şi medicamente împotriva rezistenţei la insulină.

×
Subiecte în articol: editorial