x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Fumatul pasiv iti infunda bronhiile

Fumatul pasiv iti infunda bronhiile

20 Apr 2006   •   00:00

BPOC. Tineti minte aceste patru litere. Sunt simbolurile unei boli incurabile: bronho-pneumopatia cronica obstructiva. Fumatul este principala cauza a BPOC. Dar nu numai cei care fumeaza se pot imbolnavi, ci si cei care inhaleaza involuntar fum de tigara.

"Studiile au demonstrat ca fumatul pasiv creste riscul de imbolnavire de BPOC cu 30%", avertizeaza conf. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. BPOC afecteaza atat bronhiile, cat si plamanii si se caracterizeaza prin ingustarea progresiva a bronhiilor, ceea ce ingreuneaza respiratia si reduce capacitatea de efort a pacientului. In timp, boala progreseaza pana la punctul in care pacientul ajunge la invaliditate: nu mai poate desfasura activitati fizice banale, cum ar fi urcatul scarilor sau imbracatul.

NU NEGLIJATI TUSEA!

Pentru a limita impactul acestui proces ireversibil este foarte important ca boala sa fie diagnosticata de la primele simptome. Tusea zilnica este principala manifestare a bolii, dar cum fumatorii considera ca este normal sa tuseasca, acest lucru nu ii alarmeaza. Nici in cazul persoanelor expuse fumatului pasiv tusea nu este un semnal de alarma, pentru ca nefumand nu banuiesc ca ar putea suferi o boala provocata de tutun. Cu cat expunerea la fum de tigara se prelungeste, cu atat semnele bolii se accentueaza. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza, capacitatea respiratorie scade, iar pacientii incep sa resimta lipsa de aer chiar si la cea mai mica activitate. De obicei, cand oboseala respiratorie devine destul de suparatoare, bolnavul se prezinta la medic. Dar asta se intampla cand deja capacitatea respiratorie a scazut la jumatate. In acest stadiu, pacientii sufera crize de sufocare (confundate de unii cu astmul) si frecvente infectii respiratorii, mai ales iarna, cand tusesc mai mult si expectoreaza purulent. Prezentarea la medic de la primele semne de boala permite instituirea din vreme a tratamentului, care imbunatateste semnificativ starea pacientilor. Cu toate ca BPOC nu se poate vindeca, cu ajutorul tratamentului un bolnav care era imobilizat in casa isi poate relua viata normala.

IGNORANTA. Conf. dr. Florin Mihaltan semnaleaza ca "in Romania exista aproximativ un milion de pacienti cu BPOC, din care numai 200.000 sunt diagnosticati, desi toti prezinta simptome specifice. Asta arata cu cata ignoranta este tratata BPOC in tara noastra". Prevenirea bolii prin renuntarea la fumat si interzicerea fumatului in locurile publice, capitol la care tara noastra sta foarte prost in perspectiva alinierii la normele europene, este foarte importanta pentru ca permite reducerea semnificativa a cazurilor de BPOC.
AVERTISMENT. Conform rapoartelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 250 de persoane mor zilnic din cauza BPOC, aceasta boala fiind a patra cauza de mortalitate la nivel mondial. Se apreciaza ca, in urmatorii 20 de ani, mortalitatea prin BPOC o va depasi pe cea prin boli cardiovasculare. Este ingrijorator ca din ce in ce mai multe femei se imbolnavesc de BPOC, iar boala debuteaza la varste din ce in ce mai tinere in cazul ambelor sexe. Consecintele: concedii medicale, spitalizari repetate, pensionare prematura.

×
Subiecte în articol: bpoc prevenire