Glandele sudoripare, numite si sudorale, sunt anexe ale pielii, la fel ca parul, unghiile si glandele sebacee. Aceste glande produc sudoarea (transpiratia) si sunt de doua tipuri: glande ecrine si glande apocrine.
Click pt a mari imaginea
|
GLANDE ECRINE
Glandele sudoripare ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii si sunt in numar de 2 pana la 5 milioane, cu o densitate mai mare pe palme, talpi si la axile. Ele secreta zilnic aproximativ 800 ml de sudoare fluida, in mod continuu. Glandele ecrine au aspectul unor aglomerari de tuburi. Orificiile prin care se deschid la suprafata pielii se numesc pori si nu au legatura cu orificiile firelor de par. Sudoarea pe care o produc aceste glande este apoasa, incolora si fara miros. In compozitia ei intra 99% apa, iar restul de 1% este constituit din substante solubile precum sarea, acidul lactic si ureea. "Rolul acestei sudori este de a regla temperatura corpului: atunci cand temperatura exterioara creste, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, care prin evaporare face sa se piarda caldura din organism, iar corpul sa se raceasca", explica dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Reglarea secretiei sudorale depinde de caldura mediului ambiant, dar si de factori nervosi (pentru ca aceste glande sunt strabatute de nervi) sau hormonali (aldosteronul si hormonul antidiuretic).
GLANDE APOCRINE
|
PATOLOGIE. Hiperhidroza este o secretie foarte abundenta de sudoare, indeosebi in zona axilelor, pe palme si pe talpi. Metoda cea mai moderna si cea mai eficienta de tratare a acestei afectiuni este injectarea cu toxina botulinica. Glandele sudoripare pot fi afectate si de hidrosadenita, o inflamatie care evolueaza sub forma unor abcese foarte dureroase. Ele apar de obicei la glandele sudoripare axilare si se trateaza cu antibiotice sau se indeparteaza chirurgical.
|
|
STIATI CA |
Citește pe Antena3.ro