x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Glandele sudoripare

Glandele sudoripare

28 Mar 2006   •   00:00

Glandele sudoripare, numite si sudorale, sunt anexe ale pielii, la fel ca parul, unghiile si glandele sebacee. Aceste glande produc sudoarea (transpiratia) si sunt de doua tipuri: glande ecrine si glande apocrine.

Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea
Glandele sudoripare, numite si sudorale, sunt anexe ale pielii, la fel ca parul, unghiile si glandele sebacee. Aceste glande produc sudoarea (transpiratia) si sunt de doua tipuri: glande ecrine si glande apocrine.

GLANDE ECRINE


Glandele sudoripare ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii si sunt in numar de 2 pana la 5 milioane, cu o densitate mai mare pe palme, talpi si la axile. Ele secreta zilnic aproximativ 800 ml de sudoare fluida, in mod continuu. Glandele ecrine au aspectul unor aglomerari de tuburi. Orificiile prin care se deschid la suprafata pielii se numesc pori si nu au legatura cu orificiile firelor de par. Sudoarea pe care o produc aceste glande este apoasa, incolora si fara miros. In compozitia ei intra 99% apa, iar restul de 1% este constituit din substante solubile precum sarea, acidul lactic si ureea. "Rolul acestei sudori este de a regla temperatura corpului: atunci cand temperatura exterioara creste, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, care prin evaporare face sa se piarda caldura din organism, iar corpul sa se raceasca", explica dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Reglarea secretiei sudorale depinde de caldura mediului ambiant, dar si de factori nervosi (pentru ca aceste glande sunt strabatute de nervi) sau hormonali (aldosteronul si hormonul antidiuretic).

GLANDE APOCRINE


Glandele sudoripare apocrine se gasesc numai in axile, in zona organelor genitale, in jurul anusului si al mamelonului. Structura lor este asemanatoare cu cea a glandelor ecrine, dar au dimensiuni mai mari, iar orificiul lor de secretie se deschide prin acelasi orificiu cu al firului de par. Glandele apocrine produc o sudoare mai vascoasa, alb-laptoasa, dar in cantitati mai reduse decat cea a glandelor ecrine. Aceasta sudoare are un miros specific, ce se datoreaza reactiei dintre transpiratie si bacteriile de la suprafata pielii. O data cu aceasta sudoare se elimina din organism nu doar apa, ci si saruri minerale si toxine rezultate din metabolismul celulelor. Secretia nu se face in mod continuu, ci intermitent, cu perioade lungi de repaus. Ea nu este influentata de temperatura mediului, ci de factori hormonali si nervosi. Glandele apocrine se dezvolta complet abia la pubertate, o data cu dezvoltarea glandelor sexuale si cu dezvoltarea caracterelor sexuale.

PATOLOGIE. Hiperhidroza este o secretie foarte abundenta de sudoare, indeosebi in zona axilelor, pe palme si pe talpi. Metoda cea mai moderna si cea mai eficienta de tratare a acestei afectiuni este injectarea cu toxina botulinica. Glandele sudoripare pot fi afectate si de hidrosadenita, o inflamatie care evolueaza sub forma unor abcese foarte dureroase. Ele apar de obicei la glandele sudoripare axilare si se trateaza cu antibiotice sau se indeparteaza chirurgical.

STIATI CA

  • Efortul fizic sau munca la temperaturi foarte ridicate (in constructii, metalurgie) stimuleaza secretia glandelor ecrine, cantitatea de sudoare putand ajunge chiar si la 10 litri pe zi.
  • In palma se gasesc in jur de 350 de glande sudoripare pe centimetrul patrat.
  • Deodorantele nu opresc secretia glandelor sudoripare, ci blocheaza interactiunea dintre bacterii si sudoare, impiedicand astfel aparitia mirosului specific.
  • Barbatii au mai multe glande sudoripare decat femeile.
  • Cu cat cantitatea de lichide consumata este mai mare, cu atat mai mare este si cantitatea de transpiratie produsa de glandele sudoripare.
  • Prin epilare in zona axilei nu se reduce cantitatea de sudoare eliminata de glandele sudoripare. Cantitatea va ramane aceeasi, dar in absenta parului ea se evapora mai repede.
  • ×