x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Glandele suprarenale

Glandele suprarenale

11 Oct 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Suprarenala (denumita si adrenala) este o glanda endocrina pereche, situata aproximativ simetric fata de coloana vertebrala, la polul superior a fiecarui rinichi. Prin hormonii pe care ii secreta, ea are rol in reglarea metabolismului si in reglarea activitatii mai multor organe si tesuturi, cum este cazul inimii si a vaselor de sange. "Suprarenala dreapta are o forma piramidala, este situata sub ficat si corespunde vertebrelor toracice 11 si 12, in vreme ce suprarenala stanga este semilunara, mai latita decat cea dreapta si se afla ceva mai anterior, in dreptul vertebrei lombare 1", explica medic primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Fiecare dintre cele doua glande are, in medie, o latime de 2-3 cm, lungimea de 4-6 cm, grosimea de aproximativ 1 cm, iar greutatea de 4-6 g.

Hormoni steroizi

O glanda suprarenala este formata din doua portiuni diferite morfologic, functional si embriologic: corticosuprarenala si medulosuprarenala. Prima dintre ele, corticosuprarenala, este partea periferica a glandei si constituie 5/6 din volumul si 9/10 din greutatea acesteia. Structura microscopica a acesteia este neomogena, atat in privinta formei si marimii celulelor, cat si ca aranjare a acestora.

Corticosuprarenala este formata din trei straturi, fiecare dintre ele specializate in sinteza anumitor hormoni steroizi. De la exterior spre interior aceste zone sunt: glomerulara (secreta mineralocorticoizi), fasciculata (secreta glucocorticoizi, printre care si cortizolul) si reticulata (secreta predominant hormoni sexosteroizi). Mineralocorticoizii intervin in reglarea metabolismului apei si electrolitilor, in timp ce glucocorticoizii au importante roluri in metabolismul glucidic, lipidic si protidic. Cortizolul este un hormon care intervine in adaptarea organismului la stresurile de lunga durata. Hormonii sexosteroizi intervin in aparitia si mentinerea pilozitatii axilo-pubiene. Toti acesti hormoni pe care ii produce corticosuprarenala sunt esentiali pentru organism, in lipsa lor sau a tratamentului substitutiv cu hormoni viata nefiind posibila", spune medic primar endocrinolog Diana Paun.

Adrenalina si stres

Medulosuprarenala este partea centrala a glandei. Din punct de vedere morfologic, ea este un imens ganglion nervos, fiind constituita din feocromocite, celule care secreta adrenalina si noradrenalina, care joaca un rol important in fenomenul de stres intens. APARARE. Adrenalina este fabricata ca urmare a unui stres, a unei emotii, a unui pericol si vine ca un raspuns de aparare al organismului in fata unei agresiuni, inducand o reactie de tip fuga sau lupta. Ea stimuleaza aparatul cardiovascular (accelerarea batailor inimii, da hipertensiune, si vasoconstrictie) si dilata bronhiile, pentru a facilita respiratia. De asemenea, creste nivelul sangvin de glucoza, sursa de energie pentru celule.

STIATI CA
  • Dimensiunile suprarenalei depind de varsta, greutate si sex. La autopsii s-au gasit glande suprarenale cu o greutate de pana la 22 de grame, aparent din cauza stresului sau a bolilor severe terminale.
  • Excesul de hormoni steroizi secretati de corticosuprarenala caracterizeaza sindromul Cushing, in timp ce deficitul hormonilor defineste boala Addison.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie