Unul dintre cuvintele rostite de medicul oftalmolog, care produce frisoane date naibii pacientului, este cuvântul glaucom. Glaucomul este o creştere a tensiunii în interiorul ochiului. O categorie de glaucom se numeşte glaucom cu unghi îngust. Acest tip de glaucom este una dintre puţinele forme de glaucom în care se poate recupera vederea dacă diagnosticul este precoce.
Dar glaucomul fără tratament, neglijat, în puţine zile, poate duce la orbire, pentru că nervul optic este presat de tensiunea înaltă din ochi şi nervul se atrofiază. Explică această formă de glaucom profesorul doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.
Glaucomul cu unghi îngust este o boală care se instalează la vârstă mai tânără şi e bilateral, afectează ambii ochi. În atacul de glaucom, durerea este violentă. Ochiul este roşu şi dureros reprezentând o mare urgenţă. Ochiul roşu nedureros nu este o urgenţă. E bine să nu se confunde durerea oculară cu jena în ochi. Alt simptom al acestui glaucom cu unghi îngust este ochiul roşu, dar nu intens roşu, este o roşeaţă ca la o conjunctivită blândă. În atacul de glaucom, pupila devine dintr-o dată foarte mare şi nu se mai mişcă. Pacientul nu are reflex la pupilă când i se pune lumină în ochi, adică pupila lui nu mai reacţionează la lumină şi nu se micşorează. Acuitatea din zonă e foarte scăzută, iar când i se măsoară tensiunea oculară, ea are valori foarte mari. Durerea în atacul de glaucom cu unghi îngust nu cedează la algocalmin. Dacă omul cu glaucom în atac înghite antinevralgic e ca şi când ar pune benzină pe foc. Antinevralgicul nu ameliorează starea rea, ci, din contră, având cofeină, dă o contracţie a vaselor, implicit o mărire a tensiunii oculare. Durerea de ochi peste câteva ore se transformă în durere de cap.
Citește pe Antena3.ro