x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Gripa şi cancerul

Gripa şi cancerul

de Magda Marincovici    |    01 Sep 2009   •   00:00

De la o fermă de păsări situată la aproximativ 150 de kilometri de Santiago de Chile aflăm că doi curcani sau două curci, nu se ştie, au luat gripa porcină de la nişte angajaţi. Adică, îngrijitorii au observat că păsările au secreţii nazale apoase şi frisoane. Şi ce şi-au zis ei: e gripă porcină.



Periculos sau educat virusul ăsta! După ce a plecat de la porc şi de la păsări şi s-a combinat cu virusul omului, dând naştere unui virus nou, acum se întoarce la origini. Asta înseamnă că, în preajma sărbătorilor Crăciunului, când se aşteaptă o creştere a consumului de carne, să se treacă la sacrificarea în masă a păsărilor, a porcilor, în anumite zone ale globului. Britanicii sunt mari mâncători de curcani. Şi cu siguranţă vor pune punct importurilor din Chile. Dar nici la ei virusul nu-i cuminte.

O venerabilă doamnă din Marea Britanie s-a trezit, ca şi curcanii din Chile, cu secreţii nazale apoase. A dat repede telefon la medicul de familie, respectând indicaţia de a nu intra în contact cu alte persoane dacă este suspectată de gripă porcină. Evident că medicul a trântit diagnosticul de gripă şi o reţetă cu tamiflu. Pacienta s-a conformat, dar starea ei s-a agravat. Şi abia la spital s-a constatat că femeia a făcut complicaţii din cauza diagnosticului şi tratamentului eronate.

Se fac stocuri de medicamente, autorităţile franceze au anunţat sosirea primelor doze de vaccin despre care nu se spune nimic "din motive de securitate", se vorbeşte despre mai multe tipuri de măşti contra virusului, despre jumătate din populaţia globului infectată cu virusul gripei porcine, despre noul an şcolar care ba începe, ba nu începe. Şi acum comparaţi isteria asta de gripă porcină cu nişte cifre: 12,9 milioane de persoane bolnave de cancer, diagnosticate doar în 2009. În 2020, se va ajunge la 16,8 milioane... 80% dintre persoanele cu cancer din ţările dezvoltate sunt în stadii incurabile.

×
Subiecte în articol: editorial