Hipersensibilitatea la orice fel de zgomot se numește „hiperacuzie” și este o problemă de auz relativ rară, dar care este deosebit de dureroasă, în fiecare zi, pentru cel bolnav. Practic, persoana care suferă de această maladie percepe fiecare sunet amplificat. Care sunt simptomele hipersensibilității auditive? Care sunt cauzele hiperacuziei?
Simptomele hipersensibilității la zgomot
O persoană cu hipersensibilitate la zgomot aude fiecare sunet, dar îl aude prea intens! Adică faptul că cel mai mic zgomot din viața de zi cu zi îl percepe amplificat este resimțit ca o agresiune, care îi provoacă dureri de zi cu zi, chiar de coșmar. Pragul de toleranță la zgomot poate fi foarte mic, de ordinul a 60 de decibeli, ceea ce corespunde unei conversații normale între două persoane, în timp ce același prag pentru o persoană fără hiperacuzie este de 120 de decibeli.
Simptomele hipersensibilității la zgomot sunt: durerile de cap, oboseala, un șuierat sau un bubuit la una sau ambele urechi (tinitus), dar și somnul perturbat din cauza hiperacuziei. Tabelul de simptome este apropiat de cel al depresiei.
Citește și Un senator cu dureri de burtă a amenințat medicii pentru a fi transferat cu elicopter SMURD
Afinată, ca la Cluj. Rețeta lui Chef Nicolaie Tomescu
Cauzele hipersensibilității auditive
Hiperacuziile pot fi temporare sau definitive, unilaterale sau bilaterale. Până în prezent, activitatea științifică nu a reușit să identifice toate cauzele hipersensibilității auditive. Cu toate acestea, s-au identificat anumiți factori declanșatori:
- o traumă sonoră unică sau repetată: când persoana a fost expusă izolat sau repetată la decibeli puternici (club de noapte, explozie, mediu de lucru foarte zgomotos), zgomotul ar putea duce la leziuni nervoase auditive și ar putea genera hipersensibilitate auditivă.
- Șoc emoțional: stresul post-traumatic sau anxietatea ridicată pot duce la hiperacuzie.
- Traumatisme craniene: un șoc asupra craniului sau chiar o fractură.
- Anumite medicamente: unele tratamente (unele antibiotice, diuretice, chinină, antiinflamatoare, antidepresive) vor avea un efect secundar dăunător asupra auzului. Acestea sunt așa-numitele medicamente „ototoxice”.
- Autism.
- Vârsta înaintată.
Vezi și Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice
Cancer la cap și la gât – tot ce trebuie să știi
Traumatismul cranian la copii și adolescenți
Cum se poata trata hiperacuzia?
Tratarea hiperacuzei implică adesea utilizarea specialiștilor din diverse discipline: medic primar, ORL, psiholog, osteopat, sofrolog. Adaptăm tratamentul în funcție de fiecare persoană, lucrând la gestionarea stresului său, reeducarea urechii la zgomote (reproducerea sunetelor de intensitate și frecvență variabile pentru a obișnui urechea la zgomote), eliberarea tensiunilor. col uterin și / sau cranian. În cele din urmă, persoanele care suferă de hiperacuză pot purta o cască pentru a reduce intensitatea zgomotului perceput și, prin urmare, inconvenientele asociate cu această hiperacuză.
În caz de hipersensibilitate auditivă, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră. Există soluții care îmbunătățesc calitatea vieții celor care suferă de aceasta.