Auzi adesea văitatul unor femei şi bărbaţi care degeaba se lăudau că, o viaţă întreagă, dar şi acum, au avut tensiune mică, între 10-11, fiindcă se simt rău în unele zile atunci când le-a crescut tensiunea la 13-14.
Se duc aceşti hipotensivi, adică purtători de tensiune mică, se duc ei la medic oftând că nu se simt bine, doctorii le iau tensiunea, o găsesc 14 şi le spun: "sunteţi în limitele normale ale tensiunii arteriale". Şi totuşi, aceşti oameni obişnuiţi cu tensiunea mică, când urcă la 13-14 se simt inconfortabil, capul le este greu, simt o stare de pâclă în cap, au o presiune în zona cefei, le mai şi curge sânge din nas şi simt că ameţesc.
Sunt ei consideraţi a păşi în categoria bolnavilor de hipertensiune? Că vorba aceea, medicina a stabilit că limita acceptată a tensiunii normale este 14, dar mai bine ar fi să ai 13 cu 9. Răspunde la această problemă delicată acad. prof. dr. Constantin Popa, şeful neurologiei româneşti.
Reputatul profesor, care luptă din greu cu accidentele vasculare cerebrale, afirmă cu apăsare că, atunci când un hipotensiv obişnuit cu tensiuni mici de 10-11 urcă la 13-14 sau 15, el intră în categoria hipertensivilor. Sistemul lui circulator s-a acomodat o viaţă întreagă cu tensiune mică, iar când ateroscleroza începe să-şi strige prezenţa tensiunea lui urcă 3-4 unităţi şi ajunge la 13-14.
El are simptome de hipertensiv la această maximă de 13-14-15. Ca atare, cardiologii, dar şi medicii de familie trebuie să treacă la tratament pentru hipertensiune, dar în cazul lor medicamentele hipotensoare trebuie să fie mai blânde. Dacă li s-ar prescrie medicamente mai puternice, ce se dau hipertensivilor cu 20-22, există riscul ca pe aceşti hipertensivi de nivel jos să-i aduci în stare de leşin şi rău fiindcă le prăbuşeşti tensiunea.
Oricum, când ei se plâng de dureri de cap, apăsări în ceafă, ameţeli trebuie să fie crezuţi şi trataţi pentru o hipertensiune mai specială.
Citește pe Antena3.ro