x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Inima tare ca fierul pana la batranete

Inima tare ca fierul pana la batranete

00 0000   •   00:00

Dureri in piept, stare de epuizare. Aceste senzatii revin la intervale din ce in ce mai scurte, in special cand faci efort sau cand ai o emotie puternica. Mergi la medicul de familie sau cel mai bine la cardiolog pentru ca ar putea fi o angina pectorala.

O durere violenta iti strange pieptul ca intr-o menghina. Durerea parca se lasa in jos pe bratul stang si apoi urca insistent spre barbie. Sunt semne prevestitoare de infarct miocardic, moment in care trebuie apelata rapid salvarea. Sunt afectiuni ale inimii din ce in ce mai frecvente care ar putea fi evitate prin prevenire. Specialistii ne recomanda cateva masuri prin care reusim sa imbatranim avand o inima tanara.

ALTERNATI TIPUL DE GRASIMI. Tot de la nutritionisti aflati ca se recomanda alternarea grasimilor monosaturate, cum este uleiul de masline – cu grasimile polinenesaturate: uleiul de floarea-soarelui, pestele gras. Asta inseamna ca din dieta saptamanala nu vor lipsi salatele de cruditati cu ulei de masline si preparatele din peste gras.

TABAGISMUL. La persoanele sub 60 de ani, tabagismul este principala cauza de infarct miocardic. Frecventa mortii subite se multiplica cu 10% la persoanele care depasesc zilnic 15 tigari. Urmarile tabagismului asupra inimii se vad imediat dupa renuntarea la acest viciu. Din pacate, la ora actuala nu numai fumatul activ, dar si cel pasiv sunt in crestere.

CE GRASIMI MANCAM? Nutritionistii spun ca pentru a mentine sistemul cardiovascular intr-o stare buna de functionare trebuie sa reducem cantitatea de grasimi saturate de origine animala, adica untul, branzeturile cu concentratie mare de grasimi, carnea grasa. Locul acestora in alimentatia noastra va fi luat de grasimile nesaturate care contin acizi grasi esentiali. Organismul nostru nu are in program reteta producerii acizilor grasi esentiali si atunci trebuie sa acoperim cererea, dandu-i alimente care au acest tip de acizi. Cheia este ca alimentatia zilnica sa furnizeze organismului necesarul de acizi grasi esentiali omega 6 si omega 3.

STRESUL. Sedentarismul. Timp pentru exercitii fizice. Timp pentru meditatie si relaxare. Specialistii spun ca trebuie sa oferim zilnic corpului si spiritului "pauze" destinate destinderii. Mersul pe jos in ritm alert, inotul, ciclismul, masajul sunt solutii pentru a elimina stresul si sedentarismul, principalele cauze ale bolilor inimii. Sportul, masajul ne ajuta sa diminuam efectele sedentarismului, vom tine sub control tensiunea si vom creste colesterolul bun, facilitand circulatia sangelui.

GREUTATEA NORMALA. Un studiu recent, realizat de cateva companii de asigurari celebre in SUA, pe un lot de aproximativ 5 milioane de persoane, lanseaza un avertisment: a crescut cu 50% mortalitatea provocata prin accidente cardiovasculare in cazul persoanelor care depasesc cu 20% greutatea normala. Ingrijorator este ca creste numarul copiilor obezi, frecventa tinerilor cu accidente cardiovasculare, a persoanelor adulte cu invaliditati majore ca urmare a acestor afectiuni.

LEGUME. FRUCTE. CEREALE. Alimentele cu continut mare de grasimi, bauturile alcoolice, dulciurile sunt dusmanii sistemului cardiovascular. Din aceste alimente provin radicalii liberi, principalii "vinovati" de accelerarea procesului de imbatranire a celulelor, in special a celulelor venelor si arterelor. O alimentatie bogata in vitamine, minerale, fibre reprezinta cea mai sanatoasa alternativa la grasimi, alcool, dulciuri.

×
Subiecte în articol: prevenire