x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Insectele şi copiii

Insectele şi copiii

08 Iul 2008   •   00:00

Înţepăturile insectelor sînt nesuferite, dar de obicei inofensive pentru adulţi. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul copiilor.



Înţepăturile insectelor sînt nesuferite, dar de obicei inofensive pentru adulţi. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul copiilor. Pe lîngă bubiţele, mîncărimile şi usturimile locale, un copil poate dezvolta reacţii alergice generalizate din cauza înţepăturilor de ţînţari, păianjeni, căpuşe sau meduze. Cei mai expuşi acestor riscuri sînt copiii cu antecedente alergice: eczeme, intoleranţă alimentară, astm alergic.

Dr Adriana Diaconeasa, medic primar dermatolog la Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", detaliază leziunile provocate de insecte în cazul copiilor. "Cele mai frecvente sînt înţepăturile ţînţarilor. Ele provoacă majorităţii copiilor pete roşii (eritem), mîncărime (prurit), căldură locală, însoţită sau nu de usturime. Unii însă dezvoltă o erupţie specifică, manifestată prin pete cu diametrul de maximum un centimetru, vezicule pruriginoase (cu sau fără lichid). Acestea apar în valuri, de obicei la nivelul extremităţilor (gambe, braţe), pe spate sau în zona fesieră. Caracteristic este pruritul intens, copilul se scarpină tot timpul", explică dr Adriana Diaconeasa.


Păianjeni, căpuşe, meduze

Păianjenii provoacă o singură leziune sau, oricum, un număr mic de înţepături. Leziunile pot avea diametrul de pînă la 3 centimetri, iar în mijloc este vizibil punctul de înţepătură. Reacţiile locale sînt mai dureroase decît în cazul ţînţarilor, iar zonele respective se pot suprainfecta uşor.

Căpuşele, insecte mici care trăiesc în iarbă sau arbuşti, pot rămîne prinse în piele pînă la două săptămîni. Dr Adriana Diaconeasa a întîlnit cazuri în care părinţii au venit cu copilul la medic crezînd că i-a crescut un neg sau o aluniţă, cînd de fapt avea o căpuşă plină cu sînge. Dar, pe lîngă problema strictă a înţepăturii, căpuşele mai prezintă un pericol: pot transmite bacteria borellia burgdorferi, care provoacă boala Lyme. Aceasta se manifestă prin plăci eritematoase care cresc rapid în dimensiune şi persistă cîteva săptămîni, necesitînd tratament cu antibiotice.

Alte leziuni întîlnite frecvent la copii în sezonul estival sînt provocate de meduze. Acestea determină aşa-numita dermatită de mare, manifestată prin umflătura importantă a locului în care meduza şi-a inoculat veninul.


TRATAMENT. Indiferent de tipul înţepăturii, primul lucru care trebuie făcut este spălarea zonei cu apă şi săpun şi aplicarea unor comprese cu apă oxigenată sau apă fiartă şi răcită. În cazul extinderii reacţiilor inflamatorii este necesară prezentarea la dermatolog pentru prescrierea unor mixturi, loţiuni sau creme cu antibiotice, corticosteroizi, antihistaminice, substanţe colorante. Preventiv se recomandă aplicarea unor substanţe care resping insectele.

×
Subiecte în articol: de sezon