Bolile de inimă, diabetul, cancerul sau glaucomul sunt cele mai frecvente afecţiuni care apar după vârsta de 40 de ani, indiferent de sex. Cu cât sunt depistate mai repede, cu atât şansele de recuperare a acestor suferinţe sunt mai mari. Potrivit doctorului Gheorghe Haber, medic de familie în Sebeş (Alba), există o serie de analize şi investigaţii medicale care se fac în funcţie de sex şi de anumiţi factori de risc. Ele sunt esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic precoce.
Risc mare de glaucom
Analizele de laborator se recomandă atât femeilor cât şi bărbaţilor. Ele pot depista anemia (hemoleucogramă), diabetul zaharat (glicemia), grăsimile din sânge (colesterol, lipide şi trigliceride), bolile ficatului (determinarea transaminazelor şi a electroforezei) şi afecţiunile renale (uree şi creatinină). Tot “unisex” este şi consultaţia oftalmologică, recomandată pentru depistarea precoce a tulburărilor de vedere. Şi asta pentru că, după vârsta de 40 de ani, creşte şi riscul de glaucom, a doua cauză de orbire la nivel mondial. Bolile cardiace şi diabetul sunt considerate factori de risc pentru glaucom. Ar mai fi de amintit şi investigaţiile în vederea depistării bolilor reumatismale degenerative. Cele mai frecvente sunt artrozele (gonartoza, spondiloza sau coxartroza), caracterizate prin deteriorarea cartilajelor şi îngustarea articulaţiilor. Diagnosticul se pune prin examen radiologic. Diagrama de risc cardiovascular, ce va fi pusă în curând la dispoziţia tututor medicilor de familie din România, îi va ajuta pe specialişti să identifice acele persoane care riscă să facă o boală cardiovasculară în următorii zece ani. Tot după vârsta de 40 de ani se recomandă efectuarea, anual, a unei audiograme (măsoară acuitatea auditivă), dar şi a altor investigaţii precum electrocardiograma şi măsurarea tensiunii arteriale. De la caz la caz, sunt recomandate şi ecografiile.Femeile trecute de 40 de ani trebuie să-şi facă anual o mamografie, pentru depistarea cancerului de sân, şi un test Babeş-Papanicolau, examen esenţial în evidenţierea cancerului de col uterin. Ambele investigaţii vor putea fi făcute gratuit, prin cele două programe naţionale de screening lansate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru aceste programe vor fi alocate 70 de milioane de euro. Dacă aveţi rude cu cancer de tiroidă, este bine să faceţi şi un examen al glandei tirode. Menopauza apărută după vârsta de 40 de ani, dar şi tratamentul cu corticosteroizi (utilizaţi în terapia unor boli precum astmului bronşic) impun efectuarea unei măsurători pentru osteoporoză. Examenul se numeşte osteodensitometrie (DEXA) şi constă în măsurarea densităţii osoase. Investigaţia nu este dureroasă şi se face frecvent la nivelul şoldului, coloanei vertebrale lombare şi antebraţului. Atenţie! Şi bărbaţii pot suferi de osteoporoză, mai ales fumătorii şi cei cu boli cronice ce fac tratament cu cortizon, aşa că şi lor li se recomandă DEXA. Bărbaţii mai trebuie să facă examenul PSA (antigen specific prostatei). Aici, în discuţie este o proteină produsă de prostată, al cărei nivel poate fi măsurat în sânge. Un nivel ridicat al acestei proteine probează existenţa unor afecţiuni ale prostatei, inclusiv a adenomului şi a cancerului de prostată. Bărbaţilor fumători li se indică şi efectuarea unei radiografii pulmonare pentru diagnosticul precoce al cancerului pulmonar. La recomandarea medicului, se poate face şi o colonoscopie în vederea depistării bolilor colonului.
SFATURI. Doctorul Gheorghe Haber ne recomandă să ne testăm anual starea de sănătate, chiar dacă nu avem încă vârsta de 40 de ani. Potrivit acestuia, majoritatea analizelor sunt gratuite pentru persoanele asigurate, dacă sunt recomandate de medicul de familie. La acestea trebuie adăugată şi o examinare generală la medicul de familie.
Citește pe Antena3.ro