x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Limba

18 Oct 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Limba este un organ muscular cu rol in vorbire, masticatie, deglutitie si in formarea senzatiei gustative. Portiunea orizontala a limbii ocupa o mare parte din cavitatea orala (2/3), insa volumul acestui organ muscular este mult mai mare decat cel vizibil. 1/3 din limba o reprezinta "radacina" limbii, adica portiunea care se continua in jos, spre gat. Acest segment are un rol foarte important in actul deglutitiei.

Forma si mobilitatea limbii sunt determinate de musculatura. Toti muschii din care este constituit acest organ sunt controlati printr-un nerv cranian (nervul hipoglos), care face posibila articularea vorbirii, ajuta la impingerea alimentelor intre arcadele dentare si contribuie la directionarea alimentelor prin faringe. Mucoasa care inveleste limba asigura gustul, prin intermediul a aproximativ 10.000 de papile gustative, cu forme si dimensiuni diferite. Fiecare papila gustativa include de la 50 pana la 100 de celule specializate in identificarea senzatiilor gustative primare: sarat, dulce, acru si amar. "Pana nu demult se credea ca aceste senzatii gustative sunt identificate specific in diferite zone ale limbii. Studiile recente arata insa ca fiecare papila gustativa prezinta capacitatea de a identifica si transmite creierului toate senzatiile gustative primare", explica prof. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul Clinic Universitar de Stomatologie. Informatia gustativa este transmisa prin nervul lingual (ram al nervului trigemen) si printr-un ram al nervului glosofaringian. La nivelul creierului, informatia gustativa se asociaza cu cea olfactiva si astfel se obtine senzatia completa a savorii unui aliment. Senzatia tactila si cea dureroasa de la nivelul limbii sunt asigurate, la randul lor, de alte structuri, mai putin specializate.

Cancerul de limba


Click pt a mari imaginea
Limba este denumita "oglinda organismului" pentru ca lipsa papilelor gustative, culoarea anormala sau fisurile pot indica diverse afectiuni: hepatice, renale, sangvine, gastrice, hematologice sau anumite boli infectocontagioase (scarlatina, rujeola, rubeola).

"O boala extrem de grava cu care se confrunta tot mai mult chirurgii oro-maxilo-faciali este cancerul de limba. Aproximativ 2% din totalul cancerelor umane sunt cancere de limba, care apar in jurul varstei de 45 de ani si la care rata de supravietuire este foarte mica", spune prof. dr. Alexandru Bucur. Fumatul, consumul cronic de alcool si igiena orala deficitara sunt principalii factori de risc. Patologia limbii este insa mult mai variata: tumori benigne, glosite, plagi muscate sau intepate.

Pentru toate aceste afectiuni este necesar sa va prezentati la un medic oro-maxilo-facial.

STIATI CA


  • Exista oameni care au limba bifida, adica despartita in doua, cel mai frecvent pe linia mediana, asemanatoare celei de sarpe.
  • Exista si cazuri in care limba este fixata pe planseu printr-un fren lingual. Oamenii care au aceasta anomalie au probleme in deglutitie si masticatie.
  • Macroglosia este o anomalie caracterizata printr-o limba foarte mare in comparatie cu cea normala. In contrast, unii oameni au o limba foarte scurta. Ambele situatii creeaza probleme de masticatie si deglutitie.
  • ×
    Subiecte în articol: limba lectia de anatomie