x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lista cea bună

11 Sep 2007   •   00:00

Tot romănul se pricepe la dietă, la fundaşii Naţionalei, la bujiile motorului de Dacie, la soliştii care trebuie să reprezinte Romănia la Eurovision… Fiecare işi dă cu părerea ce e bine să pună omul in farfurie, vecinele de bloc şi cumetrii indeamnă la cumpătare şi la echilibrarea dietei.

Tot romănul se pricepe la dietă, la fundaşii Naţionalei, la bujiile motorului de Dacie, la soliştii care trebuie să reprezinte Romănia la Eurovision… Fiecare işi dă cu părerea ce e bine să pună omul in farfurie, vecinele de bloc şi cumetrii indeamnă la cumpătare şi la echilibrarea dietei. Dar dacă il iei mai din scurt pe atotştiutorul ăsta in ale hranei constaţi că habar n-are ce sunt proteinele, glucidele, lipidele, elementele minerale şi că toate aceste componente esenţiale se amestecă intr-o cumplită ciulama in capul cetăţeanului. Tocmai de aceea e bine să facem inventarul alimentelor pe categorii. Cele mai bogate alimente in proteine sunt: carnea, peştele, ouăle, laptele, ciupercile, soia, lintea, fasolea boabe, mazărea uscată, năutul, secara, meiul, orezul, orzul, ovăzul, grăul, porumbul, hrişca, măslinele, migdalele, nuca de cocos, nucile, miezul de floarea-soarelui, alunele, arahidele. Sunt foarte bogate in glucide: mierea, făina integrală de grău, orezul, porumbul, fasolea, lintea, soia, smochinele, cacaoa, strugurii, prunele, măceşele, bananele, arahidele, ananasul, cartofii. Conţin cantităţi importante de lipide nesaturate: susanul, măslinele, floarea-soarelui, soia, migdalele, arahidele, nucile, şofrănelul, avocado, nucile de cocos. Conţin mult calciu (peste 50 mg la 100 de grame): smochinele, migdalele, pătrunjelul, fasolea boabe, laptele şi produsele lactate, alunele, coacăzele negre, arahidele, curmalele, ovăzul, nucile, măslinele, varza, spanacul, agrişele. Au o zestre importantă de fier (peste 2 mg la 100 de grame): secara, smochinele, spanacul, migdalele, murele, ovăzul, pătrunjelul, porumbul, fasolea, curmalele, măslinele, coacăzele negre. Şi sunt "doldora" de fosfor: peştele, carnea, ouăle, laptele şi produsele lactate, fasolea boabe, lintea, mazărea, ciupercile, secara, ovăzul, dovleacul, alunele, nucile, migdalele, castanele, grăul, porumbul, orezul, cătina, smochinele. Nu uitaţi de ele!

×
Subiecte în articol: editorial