x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Markeri virali pentru hepatita

Markeri virali pentru hepatita

11 Oct 2005   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
Hepatitele virale, care afecteaza un procent mare din populatia Romaniei (peste un milion de infectati cu virusul C si un milion de infectati cu virusul B), se depisteaza cu ajutorul unor analize ale sangelui ce poarta numele de markeri virali. "La analiza ce depisteaza virusuri hepatitice se cauta fie antigene (portiuni din virus sau virusul intreg ca atare), fie anticorpii pe care organismul ii genereaza impotriva virusului", explica medic primar gastroenterolog Mircea Manuc, de la Sectia Gastroenterologie III a Institutului Clinic "Fundeni".

Pentru hepatita A se pot identifica anticorpii antivirus A, iar markerii sunt utilizati pentru a arata daca a existat sau exista si in prezent o hepatita acuta de tip A.

Pentru hepatita B exista mai multe tipuri de markeri care depisteaza prezenta virusului sau a anticorpilor. Fiecare dintre acesti markeri are un rol important in stabilirea tratamentului si se face numai la indicatia medicului specialist. Exista o ordine a efectuarii acestor markeri. Primul dintre acestia este antigenul HBs (Ag HBs). Daca acest test este pozitiv, inseamna ca infectia virala B exista. In aceasta situatie, trebuie consultat un specialist gastroenterolog, care va decide daca este necesara efectuarea celorlalte teste pentru virusul B.

Pentru hepatita C, testul de prima linie este cel de depistare a anticorpilor antivirus C (anticorpii anti-HCV). Medicul primar gastroenterolog Mircea Manuc precizeaza ca, pentru stabilirea gradului de replicare (inmultire) a virusului hepatitic C, se efectueaza ulterior viremia (ARN VHC). Acest test este cerut de medic pentru a stabili necesitatea tratamentului antiviral. Costul lui este foarte ridicat, dar pentru pacientii care necesita tratament antiviral, testul este suportat de firme, pe baza unui contract cu CNAS.

Virusul hepatitei D nu traieste fara virusul hepatitei B, deci testele pentru acest virus sunt recomandate doar la pacientii cu infectie virala B (Ag HBs pozitivi). Testele recomandate sunt antigenul D (Ag HD) si anticorpii Anti-HD tip IgM(Ac anti-HD). Daca aceste teste sunt pozitive, inseamna ca exista infectie asociata cu virusuri B si D.

CANCER. Laboratoarele efectueaza si alte tipuri de "markeri", cum ar fi cei imuni sau tumorali, care nu trebuie confundati cu markerii virali. Markerii tumorali sunt foarte importanti, pentru ca reflecta posibila existenta a unui cancer. Pentru depistarea cancerului de ficat se foloseste markerul AFP, pentru tumorile digestive (esofag, stomac, pancreas, colon) se foloseste antigenul CEA, pentru prostata markerul PSA, iar pentru tumorile genitale, oncologii folosesc foarte frecvent markerul CA 125.

VIREMIA. Pentru depistarea virusului hepatitic B, cel mai important, dar si cel mai costisitor marker se numeste viremie (ADN viral). Cu ajutorul lui se poate determina cel mai fidel replicarea virusului. In functie de acest test, medicul specialist va putea stabili tratamentul antiviral.
×
Subiecte în articol: analiza markeri