Bolnavii de inimă suportă cel mai greu canicula. Temperaturile extreme le provoacă acestora deshidratare, eliminarea in exces a sărurilor minerale prin transpiraţie şi vasodilataţie. In plus, medicamentele antihipertensive, in asociere cu căldura işi sporesc efectele. Prof. dr Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul UMF "Carol Davila", atrage atenţia că unele dintre medicamentele al căror efect este mărit de caniculă sunt vasodilatatoarele. Astfel se explică de ce pacienţi hipertensivi aflaţi sub tratament cu vasodilatatoare ajung să facă crize de hipotensiune. O altă categorie de medicamente administrate cardiacilor sunt diureticele. Acestea au rolul de a elimina sodiul din organism, insă vara prin transpiraţie se pierde o cantitate mare de săruri minerale şi se poate ajunge rapid la deshidratare. Pentru a evita acest lucru, vara li se recomandă cardiacilor să bea apă minerală şi să suplimenteze aportul de sodiu. Evident, aceste decizii trebuie luate cu avizul medicului curant.
Confuzie
Medicaţia diabeticilor nu este influenţată in mod direct de căldură, insă o mare parte dintre cei cu diabet au şi afecţiuni cardiovasculare, fiind sub tratament cu vasodilatatoare sau diuretice. De aceea şi diabeticii trebuie să ţină seama de precauţiile amintite. In plus, starea diabeticilor este instabilă, ei pot face frecvent crize de hipoglicemie sau hiperglicemie. Din fericire, diabeticii recunosc starea de hipoglicemie şi au in permanenţă ceva dulce la ei, astfel incăt la nevoie pot mănca o bomboană pentru a le creşte glicemia. Potrivit profesorului Ion Fulga, printre manifestările crizelor de hipoglicemie se numără starea de leşin, furnicăturile, tremurăturile, intălnite şi in condiţii de temperaturi extreme. Astfel, diabeticii pot confunda hipoglicemia cu criza de hipertermie şi există riscul să mănănce dulce, cănd de fapt nu au nevoie, şi să cadă in extrema cealaltă: hiperglicemia.
ANTIPSIHOTICE. Efectele medicamentelor antipsihotice sunt influenţate de caniculă. Antipsihoticele paralizează centrul cerebral responsabil cu reglarea temperaturii corpului. Pacienţii aflaţi sub tratament cu aceste medicamente nu mai sunt capabili să menţină temperatura corpului. In condiţiile in care temperatura corporală este reglată in funcţie de temperatura de afară, aceşti bolnavi pot face iarna hipotermie, iar vara hipertermie, arată prof. Ion Fulga.
ANTIVOMITIVE. Alte medicamente care afectează centrul termoreglator sunt unele antivomitive. Cum pe timp de caniculă se inmulţesc bolile digestive, oamenii sunt tentaţi să-şi autoadministreze antivomitive. Dacă iau un antivomitiv care blochează centrul termoreglator există riscul să facă febră, dar aceasta să nu fie expresia infecţiei digestive. Reacţiile adverse ale antivomitivelor sunt insă reversibile şi dispar o dată cu intreruperea tratamentului.