x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie O mână de infecţii

O mână de infecţii

de Magda Marincovici    |    21 Oct 2008   •   00:00

Pentru prima dată, miercurea trecută, a fost declarată de UNICEF Ziua Mondială a spălatului pe mâini. Ar putea fi considerată o jignire la adresa civilizaţiei la începutul mileniului al III-lea.

În laboratoare, virusurile sunt dirijate să dea lovituri de graţie cancerului. Şi tot împotriva cancerului se produc vaccinuri cu eficienţă de peste 85%. Sunt aduşi pe lume nou-născuţi şi din cordonul lor ombilical se prelevează celule suşe pentru salvarea vieţii altor copii. A fost obţinut sânge având ca materie primă celule suşe embrionare, existând speranţe întemeiate să se pună punct crizei de sânge. Roboţii sunt dirijaţi să efectueze intervenţii chirurgicale. Laserul tratează metastaze, dând o speranţă pacienţilor suferinzi de cancer, rezistenţi la tratamentele clasice. Cercetătorii americani sunt foarte aproape de a efectua transplantul de retină, iar cei francezi au inventat maşina care permite eradicarea virusurilor, bacteriilor şi paraziţilor din sânge, reducând riscul infecţiilor transmise prin transfuzii...

Totuşi, UNICEF vrea o Zi Mondială a Spălatului pe Mâini. Vrea copii cu mâini curate. Vrea o lume cu mâini curate. UNICEF zice că doar prin repetarea zilnică a simplului gest de a ne spăla pe mâini cu apă şi săpun, înainte de a mânca şi după ce ieşim de la toaletă, ar putea fi salvaţi de la moarte aproape 5.000 de copii  de pe planeta noastră. Un simplu gest prin care am da din mână virusuri, bacterii, paraziţi. Am da din mână diaree, dizenterie, pneumonii, febră tifoidă, hepatite. Infecţii care pot duce la cancer. Nu-i nici o exagerare. Virusurile multor hepatite pătrund în organism printr-o mână nespălată după ce am folosit wc-ul. Şi unele hepatite se cronicizează, ajungând la ciroză sau la cancer.

×
Subiecte în articol: editorial