Sunt rele pentru organism şi mâncărurile fast-food, dar şi bucătăria prea complicată. Trebuie găsit în regimul alimentar un echilibru între alimentul din cultură, din natură şi alimentul suprarafinat. Între altele, alimentele prelucrate creează o falsă senzaţie de bogăţie de categorii alimentare. Este o falsă diversitate. Miile de produse din supermarketuri sunt, de fapt, derivate din porumb şi soia. În urma prelucrărilor în halele industriale, masa omului abundă de calorii industriale care ne îmbolnăvesc, abundă în calorii goale.
De aceea, nu trebuie să uităm de acele lanţuri trofice favorabile organismului. Aceste lanţuri trebuie să se bazeze pe peştele din oceane bogat în acizi graşi omega 3, dar şi pe produsele pădurii, ştiut fiind că afinele, zmeura... sunt cele mai eficiente în acţiunea antioxidantă. Importante sunt şi pajiştile unde vacile se hrănesc, furnizând carne şi lapte. Lanţul pastoral cu recoltele lui construieşte şi carnea de pasăre, chiar şi carnea de porc.
Lanţul trofic industrial reprezentând 90% din alimentele din magazine pune la dispoziţia omului ceva păgubos. Un sistem dezechilibrat prin îngrăşăminte chimice, pesticide, hormoni ce se folosesc în marea agricultură şi marea industrie zootehnică şi avicolă. Trebuie să existe cumpătare şi în lanţul glucidelor, căci dulciurile nu înseamnă numai prăjiturile şi zahărul concentrat, ci carbohidraţi sunt şi în amidon, şi în băuturile răcoritoare, şi în fructele dulci etc. Omul trebuie să citească etichetele, înscrisurile de pe ambalajele produselor alimentare.
Citește pe Antena3.ro