x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Piciorul între estetică şi sănătate

Piciorul între estetică şi sănătate

de Dr. Dana Chehne    |    30 Iun 2009   •   00:00
Piciorul între estetică şi sănătate
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Problemele piciorului există tot timpul anului, dar le reevaluăm în fiecare vară, o dată cu schimbările de ţinută. Unele probleme sunt simple, altele mai complexe, afectează nu numai doamnele, ci şi bărbaţii sau uneori copiii. Câteodată pot fi rezolvate acasă, prin măsuri igienice şi tratamente simple. Alteori se impune ajutor de specialitate.



BĂTĂTURILE ŞI CRĂPĂTURILE
Să începem cu banalele bătături. Deşi inofensive, ele sunt inconfortabile, dureroase şi îngrijite necorespunzător se pot infecta. Bătăturile (căluşurile) sunt simple îngroşări ale stratului cornos al pielii produse din cauza fricţiunii, presiunii exercitate de greutatea corporală, pantofilor incomozi sau cu tocuri înalte.

Rolul lor este de a proteja zonele sensibile, suprasolicitate ale pielii, putându-se localiza pe degete sau între ele, pe talpă, călcâi etc. În principal, pot îmbrăca două aspecte: unele mai mici, sub formă de con, care se dezvoltă spre straturile interne ale pielii, fiind cele mai dureroase, iar altele, apărând ca o îngroşare difuză, superficială a pielii, de dimensiuni mai mari. Bătăturile se pot trata acasă, cu atenţie şi blândeţe însă, fără manevre brutale, ce le pot suprainfecta.

Nu trebuie tăiate cu lama, ci mai degrabă tratate cu o soluţie sau plasture cu acţiune keratolitică (care conţine de cele mai multe ori aspirină), care se poate procura de la farmacie.
Crăpăturile sunt dureroase şi pot sângera, ajungându-se uneori la infecţie.

Îngrijirile acordate trebuie să fie, de asemenea, blânde. În nici un caz nu trebuie frecate agresiv sau tăiate cu lama. Pe picior trebuie aplicată o cremă de două-trei ori pe zi pentru hidratarea pielii şi zona se freacă uşor la duş cu o piatră ponce.

MULTE GLANDE SUDORIPARE
Transpiraţiile şi mirosul greu al pielii sunt foarte neplăcute vara şi pot favoriza unele infecţii. Pe picior se găsesc foarte multe glande sudoripare, mai multe decât în celelalte zone ale corpului. Temperaturile înalte, stresul, schimbările hormonale pot creşte sudoraţia. Spălaţi piciorul de mai multe ori pe zi, uscaţi-l atent şi aplicaţi o pudră specială. Şosetele trebuie să fie subţiri, moi, din materiale naturale şi schimbate de mai multe ori pe zi.

Este bine să nu purtaţi o pereche de încălţăminte două zile consecutiv, pentru a avea timp să se usuce bine. În cazurile rebele, medicul vă poate recomanda o soluţie antiperspirantă. Unghiile încarnate sunt inestetice, dar mai ales periculoase, ele putând favoriza dezvoltarea unei infecţii locale. În acest caz, colţul unghiei intră în piele, producând durere şi iritaţie. Iniţial, puteţi trata conservator, aplicând comprese fierbinţi şi bucăţele de vată sub colţul unghiei până la vindecare.

Dacă apar semnele de infecţie (roşeaţă, tumefiere, căldură locală, eventual scurgeri purulente), nu temporizaţi, ci adresaţi-vă medicului. Preventiv, tăiaţi unghiile corect, drept, nu foarte scurt, fără colţuri şi evitaţi pantofii strâmţi şi traumatismele locale. Infecţiile unghiilor sunt cel mai frecvent fungice. Unghiile devin îngroşate, deformate, fragilizate, cu modificări de culoare (unghii mate, cenuşii-verzui), cu şanţuri transversale persistente. În cazurile acestea, apelaţi obligatoriu la ajutorul medicului, pentru că se poate ajunge la extinderea infecţiei şi pierderea unghiei.

O altă infecţie fungică afectează frecvent pielea piciorului, realizând aşa-zisul "picior de atlet". Se manifestă prin roşeaţă, mâncărime, fisuri dureroase, descuamări şi distrugeri tegumentare. Este contagioasă şi rezistă pe pardoseli umede, pereţi şi podeaua bazinelor. Afecţiunea este persistentă, impunând tratament de specialitate.

CAUZE
Crăpăturile călcâiului apar în cazul pielii uscate, neîngrijite. Statul îndelungat în picioare, pantofii fără spate (care permit astfel lărgirea călcâiului şi fisurarea lui), greutatea corporală mare, unele afecţiuni (hipotiroidism, neuropatie de diferite etiologii, eczemă, psoriazis etc.) pot fi incriminate în geneza acestora.

INFECŢIE
Verucile plantare sunt produse prin infecţia cu o varietate a HPV. Se formează o îngroşare a pielii, cu apariţia a mici ridicături de forme rotunde sau neregulate, aspre, cenuşii, galbene sau brune, de câţiva milimetri. Ele sunt incomode, producând durere la mers, pentru că tind să evolueze spre interior. Şi ele sunt contagioase şi persistente, de aceea trebuie să vă adresaţi neapărat medicului.

×
Subiecte în articol: pielii medicul de familie