x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Pîine sau cartofi?

Pîine sau cartofi?

de Florin Condurateanu    |    17 Iun 2008   •   00:00

Au apărut nişte înţelepţi care au decretat cu voce groasă cum că şi stresul te îngraşă. Starea de tensiune izvorîtă şi din lucruri neclare îngraşă şi ea. Păi cînd un om se tot întreabă ce dietă să urmeze, ce mîncăruri să-şi pună în farfurie pentru a scăpa de kilogramele în plus, pare că el se îngraşă şi din pricina acestor întrebări cu răspuns dificil, din pricina acestor întrebări neelucidate.



Au apărut nişte înţelepţi care au decretat cu voce groasă cum că şi stresul te îngraşă. Starea de tensiune izvorîtă şi din lucruri neclare îngraşă şi ea. Păi cînd un om se tot întreabă ce dietă să urmeze, ce mîncăruri să-şi pună în farfurie pentru a scăpa de kilogramele în plus, pare că el se îngraşă şi din pricina acestor întrebări cu răspuns dificil, din pricina acestor întrebări neelucidate. Oricum, iată cîteva întrebări la care cei mai mulţi dintre noi răspundem greşit. Iată o întrebare: dacă e să alegi între pîinea prăjită şi pîinea neprăjită, care dintre cele două forme ale pîinii îngraşă mai puţin? Majoritatea oamenilor ar opta pentru felia de pîine prăjită, că aşa s-a dus buhul, cum că pîinea prăjită depune mai puţină grăsime pe burtă sau pe fund. Cei care pariază pe felia de pîine prăjită au dat chics, fiindcă răspunsul este eronat. Doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de diabet, boli de nutriţie şi metabolice, spune că un produs de panificaţie cu cît este mai uscat cu atît este mai concentrat în hidraţi de carbon, adică în zaharuri. În pîinea obişnuită, aceşti hidraţi de carbon sînt ceva mai diluaţi. Iată o altă întrebare la care mulţi gafăm: ce sînt mai nepotrivite pentru siluetă pastele, pîinea sau cartofii? Cei mai mulţi s-ar îmbulzi să răspundă că pastele făinoase. Ei bine, medicina nutriţională are un alt răspuns. Alimentul care îngraşă cel mai mult dintre aceste trei alimente este pîinea, fiindcă jumătate din greutatea ei înseamnă hidraţi de carbon, deci în pîine 50% reprezintă zaharuri. În timp ce în cartoful fiert doar 20% sînt hidraţi de carbon, iar în paste tot cam 20% sînt aceste zaharuri. Ar mai fi de menţionat că, în mod neaşteptat, ceapa, usturoiul sînt destul de bogate în hidraţi de carbon, cam 20%, în timp de laptele conţine doar 4% hidraţi de carbon, iar fructele între 5% şi 25% zaharuri, care sînt şi cele mai porivite pentru organism.

×
Subiecte în articol: editorial