Poliomielita – numită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Circa 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, însă cei afectați pot manifesta o gamă largă a simptomelor dacă poliovirusul intră în fluxul sanguin. În circa 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască.
Poliomielita a fost recunoscută ca o boală distinctă în 1840 de Jakob Heine, iar agentul care o provoacă – poliovirusul - a fost definit în 1908 de Karl Landsteiner.
Poliomielita este în curs de eradicare, printr-un program al OMS., obiectivul propus fiind obținerea certificării mondiale a eradicării poliomielitei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sărbătorit, la 21 iunie 2012, la Copenhaga, zece ani de când Regiunea OMS Europa (53 de ţări) a fost certificată „liberă de poliomielită“.
În România.................