x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Premiere mondiale

Premiere mondiale

de Magda Marincovici    |    14 Apr 2009   •   00:00
Premiere mondiale
Sursa foto: /FOTOLIA

Săptămâna trecută, două echipe de chirurgi de la Assistance Publique-Hopitaux din Paris au efectuat, în premieră mondială, în acelaşi timp, grefa ambelor antebraţe, având ca punct de pornire pumnul, şi o grefă a feţei.



Intervenţia, la care au participat 40 de cadre medicale, a avut loc recent la Spitalul Henri Mondor Creteil (Val-de-Marne) din Franţa şi a durat 30 de ore, precizează un comunicat al spitalului. Grefa de faţă a fost realizată de o echipă coordonată de profesorul Laurent Lantieri şi de medicul Jean Paul Meningaud de la Spitalul Henri Mondor. Iar grefele de antebraţe au fost realizate de echipa doctorului Christian Dumontier, din cadrul Serviciului de Chirurgie Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Saint Antoine din Paris. Primitorul grefelor este un bărbat de 30 de ani cu arsuri grave suportate în urma unui accident ce a avut loc în 2004. Iată câteva premiere mondiale consemnate din 1950 până în prezent, care evidenţiază saltul fantastic efectuat de medicină prin salvarea de vieţi prin tehnica transplantului şi a grefelor.

Mâini
l 24 decembrie 1998: o echipă de chirurgi, coordonată de profesorul Jean-Michel Dubernard, realizează, la Lyon (Franţa), prima alogrefă; un pacient care şi-a pierdut mâna beneficiază de o alta de la o persoană decedată. Pacientul nu a suportat durerile provocate de grefă, cerând amputarea în 2001.

l 14 ianuarie 2000, acelaşi prof. Dubernard realizează prima grefă a ambelor mâini şi a părţii inferioare a antebraţului.

Faţă
l 27 noiembrie 2005, Amiens (Franţa), prof. Jean-Michel Dubernard şi Bernard Devauchelle realizează prima grefă parţială de faţă - nas, buze, bărbie - unei femei de 38 de ani, desfigurată de propriul câine.

l 17 decembrie 2008: o echipă de chirurgi din Ohio (SUA) efectuează o grefă aproape totală de faţă (80%) unei femei, fiind considerată o premieră mondială.

Inimă
l 3 decembrie 1967, la Captown (Africa de Sud), doctorul Christian Barnard reuşeşte primul transplant de inimă, pacientul supravieţuind doar 18 zile.

l 2 decembrie 2002: la spitalul din Salt Lake City (SUA) are loc primul transplant de inimă artificială, care a rezistat în corpul uman 122 de zile.

Ficat
l martie 1963: la Denver (SUA), prof. Thomas Starzl face prima tentativă de transplant de ficat, dar primitorul a decedat la scurt timp.

Plămâni
l 14 noiembrie 1968: în Belgia, este înregistrat, în premieră, un transplant pulmonar, pacientul supravieţuind nouă luni.

Rinichi
l 7 iunie 1950: la Chicago, doctorul Richard Lawler face primul transplant de rinichi, donatorul fiind o persoană decedată, iar primitorul, o femeie cu o afecţiune renală incurabilă; pacienta a decedat la scurt timp după intervenţie.

Limbă
l 19 iulie 2003: primul transplant de limbă aparţine unei echipe de chirurgi din Austria, beneficiarul fiind un pacient suferind de cancerul limbii.

Laringe
l ianuarie 1998: un american care şi-a pierdut corzile vocale într-un accident de motocicletă este supus, în premieră, unei grefe de laringe, intervenţie făcută public în iunie 2001.

Trahee
l octombrie 2006: o echipă de chirurgi francezi anunţă reuşita primelor grefe de trahee unor pacienţi cu cancere incurabile, prin înlocuirea organului "bolnav", dar şi a unui segment din aortă.

Penis
l septembrie 2006: un chinez este primul beneficiar al unei grefe de penis; după două săptămâni de la operaţie a solicitat retragerea grefei, din motive psihice.

×
Subiecte în articol: performanţe