x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Primele semne ale cancerului

Primele semne ale cancerului

21 Apr 2006   •   00:00

In prima faza nu exista simptome evidente ale cancerului. La inceput, pacientul nu are simptome clare de boala, apar unele manifestari clinice nespecifice – pierdere in greutate, anemie, stari febrile – care in mod normal nu sunt asociate cu cancerul.

In prima faza nu exista simptome evidente ale cancerului. "La inceput, pacientul nu are simptome clare de boala, apar unele manifestari clinice nespecifice – pierdere in greutate, anemie, stari febrile – care in mod normal nu sunt asociate cu cancerul. Pe masura ce procesul de carcinogeneza evolueaza, se contureaza unele manifestari clinice specifice, care tin de organul afectat, de volumul formatiunii tumorale. Acestea din urma pot fi descoperite prin examen clinic sau investigatii imagistice", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Scaderea poftei de mancare, scaderea progresiva in greutate care se accentueaza si care nu are o cauza evidenta sunt manifestari care insotesc de obicei cancerul. De asemenea, aparitia unei anemii care nu raspunde la tratamentul cu fier, ci se agraveaza poate sa ii atraga atentia medicului de familie si sa-i recomande pacientului investigatii amanuntite. Acestor probleme pot sa li se asocieze uneori o stare febrila prelungita si chiar dureri articulare. "Alteori pot sa apara asa-numitele manifestari paraneoplazice – eruptii cutanate particulare sau echimoze. Sindroamele paraneoplazice sunt relativ rare, recunoasterea lor insa poate releva existenta unor tumori primare profunde", arata conf. dr. Dumitru Matei. Depistarea unei tumori in faza precoce inseamna sanse foarte mari ca extirparea chirurgicala a tumorii sau alte metode de tratament sa aiba efecte maxime.

ATENTIE! Pierderea cronica de sange prin scaun, menstruatiile abundente pot fi semnale de alarma pentru un cancer colorectal, in primul caz, respectiv un cancer genital. In unele cazuri, varsaturile cronice sau cele care nu raspund la tratament sunt primele simptome ale cancerului de stomac, iar constipatiile cronice pot precede un cancer al intestinului gros. In cazul fumatorilor, tusea persistenta, care nu raspunde la tratament, poate conduce diagnosticul spre cancer pulmonar.

FEMEI. Dupa varsta de 18-22 de ani, toate femeile trebuie sa isi faca testul Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. In ceea ce priveste cancerul de san, pentru depistarea lui sunt recomandate autopalparea sanilor, examenul medical anual efectuat la ginecolog sau la medicul de familie, iar dupa 40-45 de ani, mamografia.

DEPISTARE. Pentru diagnosticarea precoce a cancerului de colon, medicul de familie recomanda persoanelor peste 50 de ani testul de depistare a hemoragiilor oculte in scaun si colonoscopia. Determinarea antigenului prostatic este cea mai buna metoda de descoperire precoce a cancerului de prostata. Aceasta analiza trebuie facuta anual de toti barbatii peste 50 de ani. Cei care au avut in familie cazuri de cancer de prostata trebuie sa isi determine antigenul prostatic dupa 40 de ani.

×
Subiecte în articol: cancerului medicul de familie