x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Primele vertebrate au părăsit mediul acvatic acum 397 milioane de ani

Primele vertebrate au părăsit mediul acvatic acum 397 milioane de ani

07 Ian 2010   •   00:00

Primele vertebrate dotate cu membre, treatrapodele, au părăsit sanctuarul marin pentru a cuceri uscatul în urmă cu aproximativ 397 de milioane de ani, conform unor urme fosilizate descoperite în Polonia, ce au bulversat istoria evoluţiei vieţii pe Pământ, informează AFP.



Urmele descoperite într-un strat de sedimente marine datând din Devonianul Mijlociu, în urmă cu 397-385 de milioane de ani, sunt mai vechi cu 18 milioane de ani decât cele ale celor mai vechi tetrapode cunoscute până în prezent, conform autorilor descoperirii, Grzegorz Niedzwiedzki, de la Universitatea din Varşovia şi Per Ahlberg de la Universitatea din Uppsala (Suedia). Informaţiile despre această descoperire au fost publicate în ultimul număr al revistei Nature.

Tetrapodele ce au lăsat aceste urme sunt de asemenea cu 10 milioane de ani mai vechi decât cele mai vechi fosile de elpistostegalieni cunoscute (o familie de peşti cu capul asemănător tetrapodelor, însă dotaţi cu două perechi de înotătoare, pectorale şi pelviene, din care se considera că au evoluat membrele).

În lumina recentei descoperiri, se pare că cele două specii de vertebrate, tetrapodele şi peştii elpistostegalieni au un strămoş comun. Întrebarea rămasă acum este care dintre aceste două specii este mai apropiată de acest strămoş comun ce ar putea fi o altă specie de peşti, osteolepis, un gen fosil de peşti crosopterigieni.

De asemenea, conform noii descoperiri, primele tetrapode nu au apărut în zone cu lacuri cu apă dulce, sau în deltele fluviale, ci în zone marine rămase după retragerea apelor în procesul de flux-reflux, sau în lagunele şi recifurile de corali. "Mediul fluvial din Devonianul Mijlociu nu ar fi putut oferi (tetrapodelor) surse de hrană la fel de abundente şi uşor de capturat", conform autorilor descoperirii.

Ipoteza originii fluviale a tetrapodelor susţinea că aceste animale provenite din peşti şi-ar fi vânat prada în ape puţin adânci şi apoi ar fi urmat-o şi pe uscat, însă această ipoteză nu corespunde cu datele ştiinţifice despre evoluţia morfologică şi dentiţia tetrapodelor.

×
Subiecte în articol: stiinta