x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sănătate cu taxe, bombe şi analgezice

Sănătate cu taxe, bombe şi analgezice

de Magda Marincovici    |    16 Mar 2010   •   00:00
Sănătate cu taxe, bombe şi analgezice
5604-116071-03_sante9.jpgCoplata dă năvală în portofelul sărac al românului. Taxa fast-food, care e la "macerat", îl va arde pe acelaşi român exact unde îl doare mai tare: la buzunarul prin care bate vânt de primăvară. Românul are şi teme de făcut în acest sezon: să se pună pe lista unui farmacist, aşa cum, probabil, a făcut-o în cazul unui medic de familie.

De la 1 aprilie, medicamentele compensate se scumpesc. Asta înseamnă că aproximativ 5,5 milioane de bolnavi cronici vor fi în situaţia de a plăti, în medie, cu 40% mai mult pentru medicamentele compensate. Concret: cardiacii, cei mai mulţi dintre bolnavi, vor plăti pentru medicamentele pe care le iau zilnic, de vreo nouă ori mai mulţi bani, iar bolnavii de ulcer şi reumaticii, de vreo opt ori mai mult.

E pe ţeavă o altă ordonanţă. Dar una care este şi aberantă, şi disperată. Cu cât sunt vândute mai multe medicamente, cu atât cei care au autorizaţii de vânzare vor plăti o taxă mai mare. "Bombă cu ceas". Deoarece multe medicamente scumpe, dar eficiente, vor fi oprite de la vânzare, tocmai pentru a nu fi în situaţia de a plăti o taxă mai mare. În schimb, pacienţii vor fi îndopaţi ca dobitoacele cu hapuri demult depăşite.

În multe dintre spitalele, de care Ministerul Sănătăţii se spală pe mâini, deja analizele gratuite se fac "pe bani", pentru că laboratoarele sunt falite. În cabinetele stomatologice, ce funcţionează pe baza unui contract cu casele de asigurări de sănătate, fondurile alocate sunt penibile: 1.000 de lei, lunar, echivalentul unei proteze totale. Asta înseamnă că plătim integral orice serviciu stomatologic, deşi lunar donăm la fondul de asigurări de sănătate.

Şi, totodată, explică de ce România este o "ţară cariată". Şi de ce pentru dureri de tot felul, românii au înghiţit, în anul ce a trecut, 24 de milioane de cutii de analigezice.

×
Subiecte în articol: editorial