x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sase decizii care iti merg la plamani

Sase decizii care iti merg la plamani

07 Apr 2006   •   00:00

Suntem autorii propriilor noastre capcane. Unele dintre ele nu se impaca deloc cu plamanii nostri. Fumam din ce in ce mai mult. Stam ore in sir tintuiti in fata calculatorului. Trece vara si nu ne-am saturat de rosii, vinete, caise proaspete. Si ca din senin ne trezim ca avem dificultati de respiratie, senzatia de sufocare. Sunt simptome ce nu trebuie neglijate. Indiferent de varsta, dar mai ales in cazul copiilor. Consultarea medicului de familie se impune rapid. Pentru ca ar putea fi o criza de astm, care trebuie rapid tratata, manifestarea unei stari de angoasa sau de stres. Dar nici un medicament din lume nu ne merge mai bine la plamani ca bunele decizii. Cam vreo sase, care ne vor schimba radical viata: renuntarea la fumat, respiratia corecta, combaterea sedentarismului, reducerea poluarii, stilul de viata echilibrat, alimentatia sanatoasa.

RENUNTAREA LA FUMAT. Este prima si cea mai importanta decizie favorabila plamanilor. Particulele care patrund in plamani in timpul fumatului sunt foarte mici (1 micron). Acestea ajung pana in alveole unde persista perioade nedeterminate. Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante toxice, dintre care cel putin 50 sunt cancerigene, cum sunt: polonium, cadmium etc. In plus, multe plante din compozitia tigarilor sunt modificate genetic. Efectele cancerigene se extind de la nivelul plamanilor, gatului, laringelui la alte organe: sani, vezica etc. Tigara poate fi cauza unei bronhopneumopatii obstructive care evolueaza spre insuficienta respiratorie, boli severe, invalidante.

REDUCEREA POLUARII. Umiditate sau, dimpotriva, uscaciune excesiva, acasa si la birou. Cei doi factori influenteaza activitatea plamanilor. Ambii factori pot fi foarte bine combatuti prin gesturi simple. Aerisiti frecvent, inconjurati-va de plante, decorati spatiul in care lucrati sau casa cu microfantani arteziene ale caror caderi de apa improspateaza aerul. Si, indiferent de sezon, fixati in interior o temperatura de aproximativ 18 grade Celsius. O atentie speciala trebuie acordata si modului de intretinere a aparatului de aer conditionat.

RESPIRATIE. La scurt timp dupa ce am renuntat la tigara apar si primele beneficii. Si cand spunem la scurt timp luati in calcul ca doar dupa 24-48 de ore veti respira mai bine. Veti avea o oxigenare mai buna a globulelor rosii. Treptat veti simti ca plamanii se umplu de aer. Efectele asupra aparatului bronhopulmonar se instaleaza mai lent. Dar s-a dovedit ca renuntarea la timp la fumat poate impiedica aparitia insuficientei respiratorii severe sau a cancerului bronsic.

SEDENTARISM. Zilnic, cateva minute trebuie dedicate exclusiv exercitiilor speciale pentru imbunatatirea respiratiei, abdomenului, pentru intarirea diafragmei, principalul muschi implicat in procesul respiratiei. Mersul pe jos in ritm alert, zilnic poate fi un bun exercitiu care sa ne imbunatateasca respiratia si sa ne mentina conditia fizica. Iar periodic sa efectuam exercitii yoga, excelente pentru a ne insusi, printre altele, modul corect de a respira.

STIL DE VIATA ECHILIBRAT. Bolile respiratorii – rinofaringite, sinuzite – sunt si pe mainile noastre, mai ales daca neglijam sa le spalam mai des. Trebuie sa ne intre in reflex spalatul cat mai frecvent pe maini in decursul zilei. Este un gest care se deprinde in copilarie, la fel cum invatam sa ne spalam pe dinti, ca periodic trebuie sa ne taiem unghiile, sa ne curatam urechile, nasul.

ALIMENTATIE SANATOASA. Cercetatorii englezi au demonstrat ca merele, caisele, rosiile si morcovii ne imbunatatesc capacitatea respiratorie. Aceste legume si fructe contin substante care stimuleaza respiratia. Aceleasi substante le mai gasim in ceapa, ceai si in vinul rosu. Este motivul pentru care din alimentatia fumatorilor nu ar trebui sa lipseaca aceste legume si fructe. Totodata, ele sunt recomandate persoanelor care lucreaza in medii poluate. Dar poate cel mai important produs natural care contribuie la imbunatatirea respiratiei si la mentinerea sanatatii intregului aparat respirator este mierea de albine. Dintre toate tipurile de miere de albine cea mai indicata este mierea din flori de tei.
×
Subiecte în articol: prevenire