Cele patru componente ale sistemului urinar, rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra, functioneaza ca o centrala de epurare, care elimina din organism toate substantele toxice. Prima si cea mai ampla etapa a acestui proces are loc in rinichi. Cele doua milioane de nefroni (unitatile structurale ale rinichilor) filtreaza sangele de toxine si formeaza urina. "Rinichii sunt cele mai importante organe in mentinerea volumului, concentratiei si a compozitiei chimice a lichidelor din organism. Cele doua organe ajuta la eliminarea ureei si creatininei (deseuri rezultate din metabolism), precum si a unui mare numar de reziduuri toxice si medicamentoase din organism. Tot rinichii sunt cei care regleaza cantitatea de apa si substante minerale. Ei retrimit in sange substantele de care organismul are nevoie si elimina in urina tot ceea ce este in exces", explica col. conf. dr. Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. In compozitia urinei intra substante minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu), hormoni, vitamine, deseuri (uree, creatinina), globule albe si globule rosii in cantitati mici.
Stocare si transport
Ureterele, vezica urinara si uretra sunt celelalte componente ale sistemului urinar. Ureterele sunt doua tuburi musculare ce transporta urina produsa in rinichi spre vezica urinara. Fiecare ureter are o lungime de 25 cm, atat la femei, cat si la barbati.
Vezica urinara este un organ muscular care stocheaza doar temporar urina. Ea isi mareste capacitatea cand este plina, iar cand ajunge la capacitate maxima apare reflexul de mictiune, coordonat de scoarta cerebrala. Componenta musculara a acestui organ il face sa functioneze ca o pompa, contribuind la eliminarea urinei prin uretra, ultima componenta a sistemului urinar. Uretra evacueaza urina spre exteriorul organismului, avand capacitatea de a controla fluxul urinar datorita componentei sale musculare. "Nu exista in sistemul urinar un organ mai important decat altul. Toate componentele acestui sistem au un rol bine stabilit, fara de care eliminarea substantelor toxice nu ar fi posibila", arata col. conf. dr. Dan Mischianu.
DIFERENTE. Sistemul urinar nu se aseamana in totalitate la
barbati si la femei. La barbati, uretra are o lungime medie de 22 cm, iar la femeie are numai
3-4 cm. Uretra este implicata la barbat si in functia sexuala, permitand trecerea spermei.
O alta diferenta exista si in ce priveste dimensiunea vezicii urinare. La barbati, vezica are o capacitate de stocare de 300-400 ml de urina, in vreme ce la femei capacitatea este de
500-600 ml.