x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Şocul anafilactic

Şocul anafilactic

de Mirela Dădăcuş    |    02 Iun 2009   •   00:00
Şocul anafilactic
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Înţepăturile de insecte reprezintă o ameninţare în plus pentru persoanele alergice. Şi asta pentru că o înţepătură de albină sau de viespe poate fi urmată de un şoc anafilactic, care le poate fi fatal.



SIMPTOME
Şocul anafilactic se poate manifesta la câteva secunde sau minute după momentul înţepăturii. Potrivit dr. Magdalena Iordan, medic de familie la dispensarul "Drumea Rădulescu" din Capitală, simptomele unui şoc anafilactic sunt imediate şi uşor de recunoscut: tumefiere locală, senzaţii de arsuri sau furnicături la nivelul pielii (în special la extremităţi), stări de confuzie, anxietate, scăderea tensiunii arteriale, umflarea feţei şi a buzelor şi, în cazuri severe, dificultăţi în respiraţie. Insuficienţa respiratorie poate provoca daune iremediabile la nivelul creierului şi a altor organe vitale.

Dacă experimentaţi aceste simptome în urma unei înţepături de insectă, medicul Iordan vă recomandă să mergeţi de urgenţă la camera de gardă a unui spital sau să cereţi ajutorul medicului de familie. Dacă acul a rămas în piele, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori la înţepăturile de albine, încercaţi să-l scoateţi cu o pensetă, fără a comprima zona.

Astfel, cantitatea de venin injectată va fi mai mare. Absorbţia veninului poate fi încetinită şi prin aplicarea locală de gheaţă sau a unui garou (dacă este vorba de o extremitate a corpului) deasupra locului înţepăturii. Până ajungeţi la medic, puteţi folosi şi seringa cu adrenalină - un hormon care, injectat în coapsă, contractă vasele de sânge, dilată bronhiile şi uşurează respiraţia. Efectul apare în 1-2 minute şi durează în jur de 10-20 de minute.

Persoanele alergice trebuie să poarte o vestimentaţie protectoare, deschisă la culoare (alb, bej, kaki, verde) şi să evite folosirea parfumurilor. Este cunoscut că albinele sunt atrase de culorile ţipătoare şi de parfumurile tari, în timp ce viespile sunt atrase de pielea transpirată, culorile vii şi suprafeţele de apă. Dacă de voi se apropie o albină sau o viespe, staţi nemişcaţi. Dacă nu le speriaţi, nu înţeapă.

Evitaţi hainele largi, în care insectele pot intra. Evitaţi livezile înflorite şi câmpurile cu trifoi. Nu conduceţi maşina cu geamul deschis şi atenţionaţi copiii să nu arunce cu pietre sau beţe în cuiburile insectelor. De asemenea, nu este recomandat să răscoliţi frunzele şi crengile căzute prin grădină sau pădure. Pentru că viespile, în special, sunt atrase de tot ce conţine zahăr, fiţi atenţi când beţi răcoritoare, bere, când mâncaţi prăjituri sau alte dulciuri.

INJECŢIE
În cazul unui şoc anafilactic, injecţia cu adrenalină vă poate salva viaţa. Aceasta eliberează căile aeriene şi ameliorează circulaţia sangvină. În afara înţepăturilor de insecte, injecţia se mai recomandă în tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice acute, determinate de consumul de alune sau alte alimente, de administrarea unor medicamente. De asemenea, este posibilă o reacţie sub formă de şoc anafilactic la stres. Această seringă se procură din farmacii.

×
Subiecte în articol: primul ajutor