Steriletul hormonal (sau dispozitivul intra-uterin hormonal) – efecte secundare și contraindicații
Folosești steriletul, dar știi care sunt efectele lui secundare și contraindicațiile, atunci când decizi să apelezi la această soluție de contracepție?
Fie că sunt motivate de teama de reacții adverse sau de dorința de a avea mai puține „substanțe chimice” în corpul lor, multe femei nu sunt deschise să folosească steriletele hormonale. Deși temerile care înconjoară acest dispozitiv de contracepție există de un deceniu și jumătate, cât de bine sunt cunoscute efectele secundare ale acestui dispozitiv intrauterin și ce contraindicații are?
Colposcopia – metodă de diagnosticare a leziunilor precanceroase ale colului uterin
Ce este steriletul hormonal?
Cunoscut și ca „dispozitiv intrauterin hormonal”, este o metodă de contracepție care presupune plasarea în uter a unui dispozitiv special creat în acest scop. Obiectul în formă de T lungime de 3,5 cm are un rezervor care conține un hormon progestativ. Acest hormon îngroașă secrețiile colului uterin, ceea ce împiedică intrarea spermatozoizilor și, prin urmare, „întâlnirea” acestora cu ovulul și concepția.
Eficiența sa este echivalentă cu toate celelalte soluții hormonale (pastilă, implant), adică 99% dintre femei nu rămân însărcinate în primul an de utilizare, dacă sunt plasate corespunzător.
Poate fi utilizat și terapeutic
Cu toate acestea, obiectul nu are doar un efect contraceptiv. Steriletul poate fi utilizat și terapeutic. Într-adevăr, dispozitivul care reduce endometrul acționează și asupra duratei și abundenței menstrelor, ba chiar ciclul menstrual poate fi oprit total la unele femei. Este, de exemplu, prescris pacientelor care au adenomioză, adică endometrioză internă uterului.
Trebuie montat de un specialist ginecolog
La modul ideal, dispozitivul intra-uterin hormonal trebuie să fie introdus și fixat în uter de către un profesionist în sănătate, cum ar fi medicul de familie, ginecologul sau moașa. Inserarea steriletului nu este dureroasă. Cu toate acestea, femeile care se tem de durere pot lua în prealabil medicamente pentru durere. Odată amplasat, dispozitivul intrauterin va avea efect 5 ani.
Steriletul: efecte secundare cunoscute
..................

Ştiri din .ro
Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Stima de sine și alimentația

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!
