x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Stomatologia viitorului

Stomatologia viitorului

de Oana Antonescu    |    11 Noi 2008   •   00:00

Dacă ai teamă de dentist, viitorul stomatologiei îţi va surâde. Cercetătorii din lumea întreagă promit tehnici dentare şi materiale revoluţionare care cât de curând ne vor scuti de chinurile pe care le îndurăm la dentist. Iată ce vom găsi în cabinetele stomatologice în următorii ani.



Aerul salvator

Freza dentară este o adevărată tortură pentru pacienţii cabinetelor stomatologice. Vestea bună este că în curând am putea scăpa de ea. Cercetătorii de la King’s College sunt la un pas de a lansa o nouă procedură de tăiere şi şlefuire a dinţilor. Un  jet de aer comprimat va putea face aceste lucruri în locul frezei, ba chiar mai bine, spun specialiştii. Freza clasică înlătură şi un strat sănătos al dintelui, odată cu cel cariat. Noua tehnologie este mai blândă şi nu îndepărtează decât zona afectată de carie, totul fără durere. Cu aerul comprimat s-ar putea curăţa şi petele dentare. Tehnica ar putea ajunge în cabinetele stomatologice din Marea Britanie într-un an.

După vârsta de 50 de ani, un om pierde în medie 12 dinţi. Ei pot fi înlocuiţi cu proteze sau cu coroane dentare, dar ambele sunt incomode şi prea puţin practice. Implanturile sunt o alternativă, dar costisitoare. Cercetătorii speră însă ca în zece ani să poată crea dinţi noi folosind celulele stem, care sunt sistemul de reparare al organismului nostru. Oamenii de ştiinţă japonezi, americani şi englezi au recoltat cu succes celule stem din pulpa dentară, le-au cultivat în laborator şi au creat dinţi noi, care au fost apoi transplantaţi la şoareci de laborator. Aceeaşi procedură ar putea fi aplicată şi la oameni în curând. "În termeni simpli, faci o crestătură în gingie, pui celulele stem în interior şi ele vor începe să crească, stimulate de substanţe chimice care se găsesc în mod normal în organism", explică profesorul Nairn Wilson. Creşterea completă a dintelui durează peste două luni.

Plombe fără durere

În cel mult cinci ani, plombele dentare vor fi înlocuite cu o apă specială de gură. Cercetătorii Institutului Dentar Leeds au creat un lichid cu proteine care se poate infiltra în cele mai mici cavităţi ale dintelui. Când ajunge pe dinţi, lichidul se tranformă într-un gel care absoarbe din organism mineralele folosite pentru întărirea dinţilor şi oaselor. În acest fel, cariile sunt plombate uşor şi fără durere. Specialiştii speră ca aceste plombe revoluţionare să aibă aceeaşi durată de viaţă ca a dintelui. "Deocamdată aplicăm lichidul pe dinţi, dar în curând sperăm să îl înglobăm într-o apă de gură. El ar putea fi utilizat nu doar pentru plombarea dinţilor cariaţi, ci şi pentru a acoperi dinţii sănătoşi cu un strat suplimentar protector, prevenind astfel formarea cariilor. La început soluţia va fi folosită în cabinetele stomatologilor, dar pe viitor am putea să o folosim zilnic acasă", spune profesorul Jennifer Kirkham, autorul descoperirii.

Implant cu fluor

Un mic implant care eliberează cantităţi mici de fluor va proteja în curând dinţii copiilor de carii. Creat de specialiştii Institutului Dentar Leeds, implantul este de mărimea unei jumătăţi de bob de mazăre, este fabricat din sticlă şi se aplică pe una dintre ultimele măsele. Fluorul este înglobat în compoziţia sticlei şi este eliberat treptat. Implantul are o durată de doi ani şi poate fi uşor înlocuit. "El ar trebui să se aplice în jurul vârstei de şase ani, când cresc dinţii permanenţi şi este recomandat până la vârsta de 14 ani. După această vârstă, scade riscul apariţiei cariilor pentru că adolescenţii devin mai consecvenţi în ce priveşte igiena orală", spune profesorul Monty Dougall, care a contribuit la crearea implantului. El va apărea în cabinetele stomatologice anul viitor.

Periuţa iese din uz

Cercetătorii de la Institutul Dentar Leeds au inventat o apă de gură care peste doi ani ar putea lua locul periuţei de dinţi. În compoziţia ei intră o substanţă care nu afectează sănătatea oamenilor, dar care este toxică pentru bacteriile care produc cariile. Moleculele din apa de gură sunt activate şi încep să distrugă bacteriile când intră în contact cu o sursă de lumină, prin introducerea unei baghete luminoase în gură. "Din studiile pe care le derulăm în prezent vom afla de câte ori trebuie folosită această apă de gură şi dacă este suficientă pentru a distruge bacteriile", precizează profesorul Kirkham, coordonatorul studiilor.

Coroane dentare rapide

Cei care au nevoie de coroane dentare trebuie să meargă de două ori la dentist: mai întâi pentru un mulaj, apoi, după ce tehnicianul execută coroanele, pentru aplicarea lor. Mai nou, în unele ţări există deja o tehnologie mai simplă şi mai rapidă. Este vorba despre un sistem computerizat care face fotografii tridimensionale ale dinţilor şi creează o imagine cu coroana de care ar avea nevoie pacientul. Un robot execută apoi coroana din porţelan şi dentistul o aplică pacientului. Toată procedura durează doar câteva minute.

DENTIŞTI- ROBOŢI. Peste zece ani, roboţii vor înlocui dentiştii, cel puţin pentru unele proceduri stomatologice precum fixarea implanturilor. Roboţii lucrează cu o mai mare acurateţe pentru că fiecare mişcare este programată pe computer. Implanturile ar putea deveni astfel mai accesibile. Tehnologia există deja şi va fi pusă în practică până în anul 2020.

SPRAY. Cercetătorii de la King’s College speră să obţină un spray special pentru dinţi sensibili care să protejeze dentina, stratul dentar care ar trebui să fie acoperit de smalţ în cazul unui dinte sănătos. Dacă se dovedeşte eficient în testele clinice, spray-ul ar putea intra în farmacii peste cinci ani.

APARATE INVIZIBILE.
În următorii trei ani, dinţii vor putea fi îndreptaţi mult mai rapid cu aparate dentare mai puternice decât cele disponibile în prezent. Ele sunt, în acelaşi timp, estetice, pentru că sunt invizibile, ne asigură specialiştii.

×
Subiecte în articol: dinţi descoperiri medicale