x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sunt gravida si ma ingrijesc

Sunt gravida si ma ingrijesc

18 Apr 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • MEDICUL DE FAMILIE
  • Femeia insarcinata trebuie sa faca prima vizita la medicul de familie si la ginecolog in primul trimestru de sarcina. "Cu cat prima vizita se prelungeste dupa primul trimestru, cu atat exista riscul de nastere prematura, riscul de a aduce pe lume un copil cu greutate mica la nastere, nastere prin operatie cezariana, chiar riscul de mortalitate perinatala", afirma conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de medicina de familie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Dupa aceea, vizitele trebuie sa se repete lunar pana la 7 luni si de doua ori pe luna intre 7 si 9 luni. Diagnosticul de sarcina se stabileste dupa data ultimei menstruatii, la care se adauga 280 de zile sau 40 de saptamani.

    Sarcina cu risc

    La sarcina cu risc, medicul de familie trebuie sa colaboreze cu specialistul ginecolog. Sarcina cu risc apare la femeile care au nascut anterior copii morti, la cele care au avut mai multe avorturi consecutive, care au adus pe lume copii cu o greutate mai mica de 2-2,5 kilograme sau mai mare de 4,5 kilograme, la cele care au avut sarcina asociata cu hipertensiune arteriala. Epilepsia, diabetul zaharat, bolile neuro-psihice, hipo sau hipertiroidismul, bolile renale, consumul de alcool sau droguri reprezinta factori de risc pentru gravida.

    Investigatiile medicale

    La prima vizita, medicul indica gravidei efectuarea analizei sangelui, testele pentru sifilis si infectia HIV, antigenul HBS pentru hepatita B, examenul de urina pentru a evidentia prezenta sau nu a unor riscuri de infectii urinare care pot sa pericliteze evolutia sarcinii, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale, serologia pentru rubeola si toxoplasma, dar si o ecografie abdominala. Orice eruptie rubeoliforma care apare pe parcursul sarcinii asociata cu cresterea anticorpilor antirubeolici poate duce la indicatia de avort terapeutic. Toxoplasma congenitala este data de un parazit care traieste in preajma pisicilor si care nu afecteaza mama sau adultii, dar poate afecta grav fatul, determinand leziuni cerebrale. Foarte importanta este determinarea RH-ului viitoarei mame. Daca acesta este negativ, pot fi depistati anticorpi anti-RH la mamele care au feti RH pozitivi. Anticorpii pot fi prezenti daca au avut nasteri anterioare, avorturi anterioare sau transfuzii de sange. "De curand se testeaza si infectia cu chlamydia, mai ales la mamele tinere, care au o viata sexuala mai dezordonata", sustine conf. dr. Dumitru Matei.

    In trimestrul al treilea de sarcina se repeta analizele de sange, dupa saptamanile 24-28 se efectueaza o noua dozare a glicemiei, pentru a vedea daca nu apare un diabet subclinic. In saptamana 28 de sarcina se face o a doua testare pentru sifilis, pentru ca exista posibilitatea de sifilis tardiv, mai ales la femeile ai caror soti au o viata sexuala dezordonata si care le-au infectat pe acestea pe parcursul sarcinii. Se reia testul HIV si se dozeaza anticorpii anti-RH dupa saptamana 27 la mamele care au avut anticorpi prezenti la prima determinare.

    SFATUL MEDICULUI
    Gravidelor li se recomanda suplimente cu acid folic (pentru prevenirea unor anomalii de tub neural), fier (pentru ca micutul sa nu se nasca deja anemic), calciu si vitamina D. "Vitamina D nu se administreaza intramuscular in doze mari femeilor insarcinate, pentru ca poate determina epidemii de stenoza aortica sau depuneri de calciu la nivelul vaselor mari ale inimii. Vitamina D la viitoarele mame se administreaza numai pe cale orala", arata conf. dr. Dumitru Matei.

    DOWN. Screeningul (testul) pentru sindromul Down sau trisomia 21 se face in saptamanile 15-16 de sarcina. Aproximativ 1 la 800 de nasteri prezinta sindromul Down. Prin acest test, copiii pot fi depistati in viata intrauterina, recomandandu-se intreruperea sarcinii. Cu cat varsta mamei este mai inaintata, cu atat riscul de sindrom Down este mai mare – riscul este de 80% la mamele cu varsta peste 35 de ani.

    ECOGRAFIA. Dupa saptamanile 12-14 de sarcina, viitoarelor mame li se recomanda ecografia. Aceasta precizeaza varsta sarcinii, depisteaza sarcinile multiple. Prin ecografie se pot depista unele malformatii cardiace chiar din viata intrauterina. In cazul in care malformatiile sunt foarte grave si se estimeaza ca nu pot fi operate sau ca sansa de supravietuire este mica se intervine prin avort terapeutic.

    VACCINARI. In saptamanile 32-36 se efectueaza vaccinarea antitetanica. Sunt multi cei care considera ca vaccinul antigripal este daunator viitoarei mame. Conf. dr. Dumitru Matei afirma ca dimpotriva, pentru ca este un virus inactivat, vaccinul antigripal nu are nici o influenta asupra fatului, dar o protejeaza pe mama de gripa.
    ×
    Subiecte în articol: sarcina medicul de familie