Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm de fapt cu fasceita plantară – înțelegând prin aceasta și suferințe specifice pentru zona pe care călcăm (în partea din spate a tălpii, până către mijlocul acesteia). Pentru a afla ce este fasceita plantară, cum putem preveni și vindeca această afecțiune a labei piciorului, am călcat din nou pragul dnei Corina Hinkov, expert în podometrie.
Este probabil cea mai întâlnită formă de durere a piciorului și, atunci când ne afectează, ne aduce aminte că… toți avem un călcâi al lui Ahile.Dna Corina Hinkov, ce este, de fapt, fasceita plantară?
Corina Hinkov – Așa cum spuneați și dv., este cea mai întalnită formă de durere la nivelul călcâiului. Fasceita plantară este provocată de o inflamare a țesutului care face legătura între călcâi și vârful piciorului, iar acest țesut poartă numele de „fascie plantară”.
Durerea la nivelul fasciei plantare poate să apară și în afara unei afecțiuni medicale propriu-zise, ca urmare a unui efort intensiv al călcâiului – să zicem mers prelungit, timp de câteva ore, sau alergare în forță. Mă refer aici la situații excepționale. Dar atunci când acțiunile de acest fel sunt zilnice, cu o intensitate mare, vom constata, în timp, că durerea este mai profundă și de lungă durată. Atunci fasceita plantară s-a instalat.
Ce se întâmplă, de fapt?
Corina Hinkov – Cum spuneam, în timpul mersului sau al alergatului exercităm o anumită presiune asupra fasciei plantare. Atunci când presiunea este intensă, de lungă durată și repetată des, această presiune excesivă poate dauna. Situația pe care o aminteam – presiunea repetată şi prelungită asupra fasciei plantare – se întâlnește în cazul alergătorilor, a dansatorilor şi a gimnaștilor, dar și la persoanele cu profesii care presupun mers pe jos, zilnic: pădurarii, de exemplu, topometrii.
Mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi
Semne specifice pentru fasceita plantară sunt durerea sub călcâi şi durerea în mijlocul tălpii. Este de reținut faptul că durerea cauzată de fasceita plantară creşte în intensitate în perioada de odihnă, progresiv. Deci nu o să resimțim durere în timpul mersului sau al alergatului, ci după aceea, chiar și după câteva ore. Este și motivul pentru care majoritatea pacienților se plâng că resimt această durere dimineața și că le provoacă jenă atunci când pun piciorul jos și încep din nou activitățile curente.
Fasceita plantară și alte afecțiuni asociate cu aceasta
Există și alte afecțiuni ale piciorului, asociate cu fasceita plantară?
...........................
Citește mai departe despre FASCEITA PLANTARĂ și alte BOLI ALE PICIORULUI