O terapie împotriva cancerului pe bază de nanoparticule va fi testată pe pacienţi voluntari în cursul anului viitor, informează The Times. Nanoparticulele se comportă asemănător unor bombe inteligente, reuşind să treacă de bariera sistemului imunitar al organismului pentru a ataca doar ţesutul tumoral.
Ele atacă ţesutul tumoral, ocolind sistemul imunitar. Terapia cu nanoparticule ar putea reprezenta în viitorul apropiat o eficientă terapie oncologică care să nu prezinte efectele secundare ale chemoterapiei.
Experienţele realizate pe animale au demonstrat că această terapie poate duce la distrugerea totală a celulelor canceroase, fiind mai bine tolerată decât celelalte tipuri de terapii împotriva cancerului.
Un prim trest de laborator pe pacienţi umani va începe peste aproximativ un an, iar în cazul în care va avea succes, această terapie ar putea fi folosită în mod curent peste cinci ani. Deşi această terapie a fost gândită iniţial împotriva cancerului de prostată, ea ar putea fi extrem de eficientă şi în cazul altor cancere manifestate prin tumori solide, cum este cancerul de sân, pulmonar sau cerebral.
"Avem în vedere dezvoltarea tehnologiei nanoparticulelor în domeniul medicinei şi pentru tratarea maladiilor cardiovasculare, a inflamaţiilor şi chiar a bolilor infecţioase", a comentat Jeff Hrkach, vicepreşedintele companiei BIND Biosciences din Cambridge, Massachusetts, care testează folosirea nanoparticulelor împotriva cancerului.
Citește pe Antena3.ro