x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ţigara ucide oraşe

Ţigara ucide oraşe

de Magda Marincovici    |    27 Mai 2008   •   00:00

O ţigară uriaşă fumega vîrtos, sufocînd oraşul sub rotocoale groase, vineţii, putu­roase. Ţigara gigantică otrăvea aerul, otrăvea plămînii celor peste un milion de locuitori

O ţigară uriaşă fumega vîrtos, sufocînd oraşul sub rotocoale groase, vineţii, putu­roase. Ţigara gigantică otrăvea aerul, otrăvea plămînii celor peste un milion de locuitori. Şi pînă la filtru, milionul de oameni fumători şi nefumători pier în chi­nuri. Nu e un scenariu de film, ci un vis. Mai degrabă un coşmar al unui celebru oncolog clujean, conf. dr Teodor Ciuleanu. Se gîn­dea cum să fie mai convingător cînd va pre­zenta un nou medicament prescris într-un anumit tip de cancer bronhopulmonar. Şi după o zi lungă cît o viaţă, cu cazuri grele, cu gîndul de a se face cît mai bine înţeles a doua zi la lansarea noii terapii, tocmai cînd avea nevoie de un somn odihnitor, vine coşmarul. Din păcate, o realitate atestată de OMS: anual, peste un milion de pămînteni mor din cauza cancerului bronhopulmonar.


Deunăzi, profesorul Streinu Cercel vrea să fie convingător. A redus la cîteva formule simple destinul multora dintre noi. Alcool plus virusul hepatitei B egal sinucidere. Alcool plus virusul hepatitei B plus tutun egal cu moarte fără cusur. Sînt formule care nu dau niciodată rateuri. Asigură un traseu sinistru: ciroză, şi de aici cancerul ficatului. Sau, fără nici o haltă, direct la cancerul ficatului.


Cancerul vine şi cînd facem dragoste. Apare o leziune pe col, cît să lase liberă intrarea papilomavirusurilor. E ceea ce femeile numesc în mod curent “rană pe col”. Dacă mai are şi obiceiul de a fuma, sîngele femeii, otrăvit cu monoxid, va adînci leziunea, dînd virusurilor posibilitatea de a se înmulţi şi de a declanşa boala. Cancerul bronhopulmonar ucide anual un oraş de peste un milion de locuitori. Alte oraşe dispar anual din cauza cancerului hepatic şi a cancerului de col uterin. Numitorul comun al acestor cancere este tutunul. Majoritatea locuitorilor din oraşele dispărute sînt fumători. Tutunul rade oraşe: mai multe decît cutremurele.

×
Subiecte în articol: editorial