x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tromboliza - tratamentul salvator în caz de AVC. Reduce la minim efectele

Tromboliza - tratamentul salvator în caz de AVC. Reduce la minim efectele

16 Dec 2018   •   06:39

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Înainte de a defini ce este tromboliza, în ce context se folosește aceasta în spitalele din România și cu ce rezultate, să aflăm ce arată statisticile cu privire la riscul de AVC, în România.

Câteva statistici despre AVC și factorii lui de risc

Iată câteva date de natură să îngrijoreze:

  • Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este a doua cea mai comună cauză de deces, în România, după infarctul miocardic.
  • România se află pe locul 3, în Europa, în ceea ce privește cazurile noi de AVC diagnosticate în fiecare an.
  • România se află pe locul 2, în Europa, în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități provocate de AVC.

Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Să adăugăm aici un aspect de natură să ne îngrijoreze (și să arate de ce tromboliza este un act terapeutic care poate salva vieți și echilibra statisticile de mai sus): în România, prevalează trei dintre factorii principali de risc pentru AVC (datorați în principal unui stil de viață nesănătos), respectiv:

  • 32,5% dintre români suferă de tensiune arterială ridicată;
  • 45,8% dintre români au un nivel ridicat al colesterolului;
  • 30,5% dintre români fumează în mod regulat.

Ce este tromboliza

Tromboliza este o metodă terapeutică netraumatizantă prin care se pot dizolva cheagurile de sânge, la nivel cerebral. Practic, este vorba despre injectarea unei substanțe trombolitice (sau fribrinolitice, cum mai este ea numită) care are capacitatea de a dizolva aceste cheaguri și de a restabili circulația sangvină în zona afectată. Acest lucru face ca țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze, ceea ce va ajuta la remiterea (aproape) completă a deficitului neurologic.

Recomandarea generală este de a se face tromboliza în primele 4-5 ore după formarea cheagului, în așa numita „fereastră terapeutică”. Pentru utilizarea acestui tip de terapie există un protocol medical specific, pentru că nu se aplică tromboliza decât după respectarea unor criterii clinice și paraclinice foarte clare.

Pe de altă parte, trebuie să se țină seama că există și contraindicații și reacții adverse.....................................

Citește mai mult și află în ce spitale din România este posibilă terapia cu TROMBOLIZĂ

×