x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Trusa medicala a turistului

Trusa medicala a turistului

30 Mai 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • MEDICUL DE FAMILIE
  • Ne pregatim sa plecam in concediu... Pe langa cumparaturi, bagaje, este bine sa ne facem timp sa trecem si pe la farmacie, pentru ca nu trebuie sa plecam in vacanta fara "trusa medicala a turistului".

    "In sezonul cald, in orice deplasare de cateva zile trebuie sa luam cu noi unele analgezice, antitermice, antihistaminice, antialergice, lotiuni si creme contra arsurilor solare, o crema impotriva intepaturilor de insecte, apa oxigenata, leucoplast, comprese sterile. Atunci cand pleaca de acasa, fiecare familie trebuie sa aiba la indemana cateva antitermice, care sunt valabile si vara, mai ales daca este vorba de o familie cu copii", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

    Tulburarile digestive

    Sezonul estival presupune si un risc mai mare de a suferi de tulburari digestive, expusi fiind si copiii, si adultii.

    Din cauza alimentelor care nu sunt pregatite corespunzator sau a fructelor si legumelor nespalate, in aceasta perioada apare diareea acuta. De aceea, din trusa medicala de concediu nu trebuie sa lipseasca antidiareice, preparate antibacteriene, care sa diminueze tulburarile digestive.

    Stari de voma

    Legat de alimentatia inadecvata sau de schimbarea mediului pot aparea si starile de voma, de aceea antivomitivele nu vor lipsi din trusa de concediu. Copiii au frecvent episoade de alergie, urticarie.

    "Pentru a le preveni trebuie sa bem apa plata si mai putin apa de fantana, care contine o microflora specifica, fiind un pericol pentru copii. De aceea, orice mama trebuie sa aiba cu ea antihistaminice, antialergice, recomandate de medicul de familie", afirma conf. dr. Dumitru Matei. In sezonul cald trebuie evitate alimentele greu digerabile, grase, picante. In schimb se pot consuma cat mai multe fructe si legume proaspete.

    Bolnavii cronici

    In general, cei mai expusi temperaturilor extreme din sezonul estival sunt cei care sufera de boli cronice: cardiacii, hipertensivii, pacientii cu accidente vasculare cerebrale, obezii.

    In cazul cardiacilor, canicula determina cresterea riscului de accident vascular cerebral, daca e asociata cu medicatia specifica vasodilatatoare. Bolnavii trebuie sa respecte indicatiile medicului de familie sau ale medicului specialist privind continuitatea tratamentului prescris.

    In concediu nu se recomanda sistarea tratamentului, ci modularea lui in functie de cum apreciaza medicul. In perioadele caniculare, cei care au rude suferinde de cancer de piele trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca si ei sunt mai vulnerabili daca fac plaja fara a-si lua masuri de protectie.

    SFATUL MEDICULUI
    "Persoanele cardiace si cu varste peste 45-50 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi accidente trombo-embolice, consumul insuficient de lichide putand determina aparitia trombozelor. Exista cazuri de embolie pulmonara (obturarea uneia dintre ramurile arterei pulmonare – n.r.) aparute la persoane care au mers mult intr-o zi torida si nu au consumat suficiente lichide. De aceea, inaintea oricarei medicatii trebuie sa fim foarte atenti in concediu la consumul de lichide", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei.

    CARDIACII. Acestor bolnavi nu le fac bine deplasarile la mare altitudine si nici la mare. Concediul ideal al cardiacului este in regiunile de deal. Cardiacii trebuie sa isi dozeze efortul, sa aiba un program de odihna echilibrat, sa nu faca excese alimentare. De asemenea, inainte de a pleca in vacanta, este bine sa treaca pe la cabinetul medicului de familie sau al medicului specialist pentru recomandari in privinta continuarii tratamentului si in aceasta perioada.

    REHIDRATARE. In concediu pot aparea boli diareice insotite de pierderi mari de lichide. In aceste cazuri, dar si in cazul transpiratiilor abundente, care duc la eliminarea unei cantitati mari de apa si saruri, este bine sa avem cu noi saruri de rehidratare orala. Acestea sunt un foarte bun mijloc de combatere a deshidratarii si sunt eliberate in farmacii fara prescriptie medicala. Deshidratarea este prevenita insa in primul rand prin consumul unor cantitati mari de lichide (apa, supe, ceaiuri de plante).

    STIRI
    TELEVIZIUNE. Statisticile arata ca parintii si copiii isi petrec tot mai mult timp in fata televizorului, vizionand stiri violente. Institutul national de sanatate a copilului din Statele Unite ii avertizeaza pe parinti ca trebuie sa limiteze timpul pe care copiii il petrec in fata ecranului, violenta din unele programe putand sa influenteze comportamentul copiilor si chiar sa ii duca la psiholog. Semnalele de alarma pe care parintii ar trebui sa le sesizeze sunt cosmarele, incontinenta urinara nocturna, o stare de nervozitate continua, lipsa de concentrare, tulburarile de comportament scolar, lipsa poftei de mancare.

    EPILEPSIE. Potrivit unui studiu canadian, 42% dintre caini pot presimti crizele de epilepsie ale stapanilor lor, iar 15% dintre ei incep sa latre inaintea declansarii crizei. Dupa parerea lui Gregory Holmes, neuropatolog la Colegiul Medical Darmouth din New Hamphsire, cainii simt schimbarea mirosului stapanului, ca urmare a transpiratiei abundente. Cainii nu numai ca le anunta parintilor criza, dar sunt si un bun tovaras de joaca pentru copiii epileptici.

    BRONZ ARTIFICIAL. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le recomanda tinerilor pana in 18 ani sa evite bronzatul artificial, acesta putand creste riscul aparitiei cancerului de piele. Potrivit datelor OMS, anual, in lume se inregistreaza mai mult de 132.000 de cazuri de melanom malign si aproape 66.000 de persoane mor din cauza acestei forme de cancer. In Statele Unite, in ultimii 30 de ani, numarul bolnavilor de cancer de piele a crescut de doua ori, ajungand la 1,1 milioane de cazuri anual. OMS sustine ca aparatele de bronzat artificial se folosesc numai la indicatia medicului.
    ×
    Subiecte în articol: medicul de familie