MEDICUL DE FAMILIE
In Romania, 60% din totalul deceselor sunt provocate de boli cardiovasculare, in vreme ce in Uniunea Europeana aceasta cifra a scazut in ultimele decenii pana la 37%.
|
"Pentru a preveni complicatiile care apar in urma bolilor cardiovasculare, pentru a impiedica hipertensiunea arteriala sa evolueze, pacientul care vine la medicul de familie trebuie sa constientizeze necesitatea unui stil de viata si a unui comportament alimentar sanatos, necesitatea activitatii fizice, evitarea fumatului si a sedentarismului", sustine Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale ii da posibilitatea medicului sa ia masuri inainte de aparitia complicatiilor (accidente vasculare cerebrale, boli coronariene, chiar moartea subita). Intr-o prima etapa se fac investigatii minimale, se masoara tensiunea arteriala si se stabileste o schema de tratament antihipertensiv pentru formele usoare si medii de hipertensiune. Pentru formele mai severe sau pentru cele care nu raspund la tratament, medicul de familie trebuie sa colaboreze cu specialistul cardiolog. Tensiunea arteriala normala este intre 12 si 12,9 centimetri mercur (maxima) cu 8,4 (minima). "Ar fi ideal sa avem 12 cu 8. Exista o forma de tensiune de granita 13 cu 9 care trebuie luata in evidenta de medicul de familie", afirma medicul Dumitru Matei. Cand valorile tensiunii arteriale depasesc 14 cu 9 se vorbeste despre hipertensiune. Formele severe de hipertensiune depasesc valorile 18 cu 11.
40% dintre barbati, hipertensivi
In general, incidenta hipertensiunii arteriale este diferita la barbati fata de femei. Astfel, dupa 40 de ani, aproximativ 40% dintre barbati sunt hipertensivi. La femei, dupa instalarea menopauzei (45-48 de ani) se inregistreaza cresteri ale tensiunii arteriale, iar dupa 50 de ani, aproximativ 50% dintre acestea sufera de hipertensiune.Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
"Pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune trebuie facute cel putin doua masuratori la interval de 5 minute, apoi cel putin trei masuratori la interval de o saptamana, pentru a se putea trage o concluzie. Exista aparate electronice de mana, cu care pacientul isi poate masura singur tensiunea arteriala. In general, valorile determinate de aceste aparate nu sunt valabile decat orientativ. De aceea este bine ca pacientul sa se prezinte la medic pentru o determinare corecta", ne sfatuieste dr. Dumitru Matei. Valorile pot varia de la o determinare la alta, de aceea masuratorile se fac atat la mana stanga, cat si la mana dreapta, atat la membrele superioare, cat si la cele inferioare.
|
STIATI CA
|
|
STIRI
|
ATEROSCLEROZA. Fitoterapia recomanda fructele de rachitele in cazul bolilor cardiovasculare, in special al aterosclerozei. Rachitelele contin antioxidanti, flavonoide si polifenoli, utili pentru buna desfasurare a activitatii cardiace. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani, care au facut un experiment, in timpul caruia le-au administrat subiectilor praf din fructe de rachitele uscate. Analizele efectuate dupa sase luni au aratat ca starea sistemului vascular s-a imbunatatit, apropiindu-se de normalitate.
ASTM SI OBEZITATE. Numarul persoanelor care sufera de astm si de obezitate a crescut foarte mult in ultimele decenii. La un moment dat se considera ca astmaticii se misca mai putin, ceea ce contribuie la acumularea de tesut adipos. Doctorul Keith M. Godfrey, de la Spitalul din Southampton (Anglia), sustine insa ca originea obezitatii si a astmului este in copilarie. Copiii cu astm si obezitate se dezvolta mai greu in perioada intrauterina, apoi iau in greutate foarte repede dupa nastere, ceea ce provoaca tulburari in dezvoltarea tesutului pulmonar. Studiul a aratat ca mamele fumatoare aduc pe lume copii cu greutate mica, ceea ce poate explica de asemenea afectarea sistemului respirator si predispozitia la astm a acestor copii.
MISCARE. O data cu venirea primaverii, tot mai multe persoane ies la iarba verde, in parc pentru a face miscare. Multe dintre mijloacele de odihna activa pot creste riscul de a suferi fracturi. Un studiu efectuat de cercetatorii rusi a aratat ca femeile sunt de 8 ori mai predispuse decat barbatii sa sufere fracturi atunci cand fac miscari bruste, atunci cand joaca volei, tenis sau pur si simplu alearga.
|