x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie „Un euro pentru «Cantacuzino»„

„Un euro pentru «Cantacuzino»„

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2010   •   00:00

Institutul „Cantacuzino", perlă a medici­nii româneşti, alături de Institutul „Ana Aslan", agonizează. Pentru că, periodic, pe deasupra celor două prestigioase instituţii roiesc binevoitori ce descoperă ceea ce ştie toată lumea. În cazul Institutului „Canta­cu­zino", faptul că nu mai corespunde GMP-ului european. Mai nou a descoperit asta şi pre­şedin­tele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Daniel Boda, care s-a grăbit să închidă liniile de producţie, deoarce acestea nu se ri­dică la nivelul cerinţelor europene.

Adică, la „Canta­cuzino", acum, se produc vaccinuri bune, dar cu metode de prin anii '50. Nu-i nici o exagera­re. Însuşi directorul Institututului, Radu Ior­dăchel, spunea că n-avem temei să ne temem de vaccinurile noastre pentru că de peste o ju­mătate de secol le folosim fără pro­bleme. Mai în glumă, mai în serios, avem cel mai amplu studiu de testare a unor vaccinuri ca număr de participanţi şi durată în timp.

Dar fără nici o urmă de glu­mă, „Cantacuzino" chiar are nevoie de bani pentru a asigura po­pu­laţiei vaccinuri fabricate la standarde europene.
Prin 2006, când discuţiile erau aceleaşi, se vorbea despre vreo 9-10 milioane de euro. Acum, probabil, suma s-a dublat. Dar de unde bani, pe praful ăstaĂ În anul de graţie 2010, autorităţile cocârjate de grija pentru sănătatea naţiunii rezolvă această problemă cerând, din nou, o derogare pentru „Canta­cu­zino".

O glumă proastă şi cinică. Pentru că virusurile nicicând, chiar dacă sunt vremuri de criză, nu-şi reglează tirul după programul de lucru de la „Cantacuzino" sau după cheful autorităţilor de a investi. Şi este chiar o insultă, deoarece „Cantacuzino" face parte dintr-o nobilă familie europeană de institute de vaccinuri. Soluţii există. „Un euro pentru «Cantacuzino»„ ar fi una. Veche, dar eficientă. Sau fiecare minister să investească o sumă. Dar ne înfoiem pe la tv cu teledoane, campanii de ajutoare, tăieri de panglici pe la patinoare de vip-uri... Foarte bine. Dar hai să ne mişcăm cu niscaiva talent şi pentru salvarea Institutului „Cantacuzino".

×
Subiecte în articol: editorial