Componenta a aparatului genital feminin, uterul este un organ muscular destinat sa gazduiasca oul fecundat pe timpul perioadei sale de dezvoltare si sa-l expulzeze atunci cand a ajuns la maturitate.
Forma si dimensiunile acestui organ variaza in functie de varsta femeii, de diferite stari functionale, precum si de graviditate. In mod normal, el are o dimensiune de 6-7 centimetri inaltime, dar in ultima luna de sarcina poate ajunge la 32-34 de centimetri. Desi el se gaseste chiar in centrul cavitatii pelvine, in sarcina el devine un organ abdominal.
MOBIL SI ELASTIC
Forma
uterului este de trunchi de con, cu baza orientata in sus si varful in jos, asemanator cu o para intoarsa. In fata uterului se afla vezica urinara, iar in spatele lui rectul. In partea inferioara se afla vaginul, iar in partea de sus pornesc cele doua trompe uterine, care se continua la randul lor cu ovarele. "Este un organ mobil, care revine mereu la pozitia normala pentru ca este sustinut de ligamente si foite. Din acest motiv, uterul este asemanat adesea cu o lampa suspendata de tavan", arata medic primar obstetrica-ginecologie, asistent universitar Anca Simionescu, de la Spitalul Clinic "Filantropia". Consistenta uterului este ferma, elastica, dar in timpul sarcinii el devine moale.
CORP, COL SI ISTM
Structura acestui organ include trei portiuni: corpul uterului, colul uterin si istmul, situat intre corp si col. "Istmul este un segment ingust care se dilata in partea inferioara a uterului atunci cand apare sarcina. Formarea acestui segment este un reper pentru medicii obstetricieni, el indicand daca gravida este pregatita sa nasca", precizeaza dr. Anca Simionescu. Partea de jos a uterului, varful parei, se numeste col uterin si este un manson foarte strans care se deschide de doua ori pe luna: in perioada de ovulatie, pentru a permite intrarea spermatozoizilor si fecundarea ovulului, si in perioada de menstruatie, pentru a permite scurgerea sangelui menstrual.
Corpul uterului are in structura o membrana seroasa, un strat muscular si o mucoasa numita medical endometru. Musculatura uterina, foarte dezvoltata, asigura integritatea acestui organ pe masura ce se destinde in timpul sarcinii. Totodata, componenta musculara impinge copilul in timpul travaliului. "Endometrul este mucoasa care tapeteaza uterul si in care se implanteaza ovulul fecundat. Atunci cand nu exista sarcina, in fiecare luna endometrul se descuameaza si se elimina prin sangerarea menstruala", explica dr. Anca Simionescu. Toate aceste modificari sunt dirijate de hormoni, iar orice disfunctionalitate hormonala va modifica ritmul sau aspectul menstruatiei.
|
STIATI CA
Colul uterin se dilata in timpul nasterii de la cativa milimetri la 10 centimetri, pentru a permite trecerea copilului. Fenomenul are loc la inceputul travaliului si se numeste dilatare.
Fecundarea ovulului cu spermatozoidul are loc in trompele uterine. Embrionul astfel format coboara spre uter si se fixeaza in endometru la 6-7 zile de la fecundare.
Colul uterin fereste uterul de agresiunea bacteriilor, actionand ca un filtru care impiedica ascensiunea bacteriilor spre cavitatea uterina.
Chiuretajul presupune scoaterea sarcinii dupa dilatatii ale colului uterin cu ajutorul unui aspirator.
|