x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Vaccinarea la adulţi

Vaccinarea la adulţi

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    10 Feb 2009   •   00:00

Pentru mulţi dintre noi, vaccinarea este doar o amintire neplăcută din perioada copilăriei sau a adolescenţei. În realitate, vaccinarea prezintă suficiente indicaţii şi la vârsta adultă, şi asta nu este dovada deteriorării vigorii fiinţei umane sau scenariul unor manipulări malefice, ci mai degrabă un semn de progres ştiinţific şi o mai mare preocupare privind starea de sănătate a individului şi societăţii.



Astfel, în noua schemă de vaccinare obligatorie şi gratuită din ţara noastră s-a introdus o doză de vaccin împotriva difteriei şi tetanosului, ce va fi administrată tinerilor de 24 de ani, cu un rapel la fiecare zece ani. Situaţia va fi atent evaluată pentru orice plagă cu potenţial tetanigen (murdărită cu pământ, praf sau rugină sau care conţine corpi străini), ce poate necesita o doză suplimentară de anatoxină tetanică.

PRIN SÂNGE
Hepatita B este o afecţiune virală gravă, ce se poate transmite fie prin sânge contaminat, chiar în cantităţi infime, în urma unor tratamente cosmetice (tuns, manichiură sau alte proceduri), fie prin intervenţii chirurgicale, tratamente stomatologice, manevre de investigaţie, injecţii, dializă, transfuzii etc. O altă cale frecventă de transmitere este cea sexuală, mai ales la cei care au mai mulţi parteneri, atât pentru homosexuali, cât şi pentru heterosexuali. Din această cauză, vaccinarea este recomandată la adulţii care nu au făcut acest lucru sau care nu au realizat o imunizare completă (toate dozele de vaccin) în copilărie. Este important ca vaccinarea să se realizeze în urma unei evaluări făcute de medicul dumneavoastră de familie. Femeile sub 26 de ani care nu şi-au început încă viaţa sexuală pot beneficia de avantajele vaccinării anti-HPV. În cazul femeilor peste 30 de ani, situaţia trebuie evaluată de un specialist.

Persoanele peste 65 de ani sau bolnavii cu afecţiuni cronice cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, diabet zaharat, cancer sau cu o imunitate deprimată pot discuta cu medicul de familie necesitatea unei vaccinări antipneumococice. Se face o doză, cu rapel la cinci ani. De asemenea, în funcţie de starea dumneavoastră şi situaţia epidemiologică, medicul de familie vă poate sugera o vaccinare împotriva meningococului sau a unei alte bacterii, haemophilus influenze B, fiecare administrată în doză unică.

În fiecare toamnă, începând din septembrie-octombrie, dar şi în lunile următoare, dacă aţi neglijat acest lucru, se face vaccinarea antigripală. Ea este în special indicată copiilor, femeilor gravide, vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută, dar poate fi făcută şi de adulţii sănătoşi, mai ales cei care vin în contact cu mulţi oameni. Persoanele muşcate de animale, fie că este vorba despre animale de companie, dar care nu sunt vaccinate, fie că sunt animale străine, trebuie să se prezinte cât mai urgent la medic pentru o vaccinare antirabică, ce se face în mai multe etape. În fine, anumite sectoare de activitate (sanitar, veterinar, alimentar, de curăţenie şi gospodărire etc.), în anumite locuri de muncă, pot dispune de anumite tipuri de vaccinări specifice. De asemenea, persoanele care călătoresc în zone endemice trebuie să ia legătura cu medicul, pentru a face imunizările necesare în funcţie de contextul epidemiologic (împotriva febrei tifoide, febrei galbene, holerei, ciumei etc.). Nu uitaţi deci, vaccinarea nu este doar o treabă de copii!

MENINGO-ENCEFALITĂ
În multe ţări din Europa, dar şi din alte continente, există zone în care abundă căpuşele. În situaţia în care veţi merge în vacanţă sau veţi sta o perioadă mai îndelungată, de exemplu din primăvară până toamna târziu, în aceste zone este bine să vă vaccinaţi împotriva meningo-encefalitei virale, transmisă de această insectă.

RUBEOLĂ
Femeile fertile care nu au făcut rubeolă şi nu au fost imunizate în copilărie trebuie vaccinate, deoarece boala contactată în timpul sarcinii produce malformaţii grave fătului. În cazul unor antecedente nesigure se poate determina nivelul de anticorpi din sânge.

VARICELA
Persoanele vârstnice, cu o imunitate scăzută, care sunt în contact cu copii neimunizaţi împotriva varicelei, este bine să se vaccineze împotriva acestui virus, care la bătrâni poate determina zona zoster, o maladie extrem de supărătoare şi greu de vindecat.

MĂINILE MURDARE
Hepatita A este o afecţiune virală, mai puţin periculoasă, care se transmite pe cale digestivă. În general, adulţii sunt mai feriţi de îmbolnăvire, pentru că păstrează o igienă mai riguroasă a mâinilor. Totuşi, persoanele expuse (cei care călătoresc în zone endemice, personalul din creşe, grădiniţe, instituţii sociale de îngrijire, centre de tratare a apelor uzate, cei care manipulează alimente etc.) prezintă indicaţii de vaccinare. Trebuie ştiut că există un vaccin ce protejează împotriva ambelor forme de hepatită, A şi B.

×
Subiecte în articol: medicul de familie