Sanatatea organismului depinde de sanatatea celulelor sale. Acidul folic este cel care participa, alaturi de celelalte vitamine din grupul B, la regenerarea celulelor. Cunoscut si ca vitamina B9, acidul folic asigura sintetizarea ADN-ului fara erori. Asta inseamna celule sanatoase intr-un organism sanatos.
Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, spune ca: "Acidul folic este necesar tuturor persoanelor, la orice varsta, cu mentiuni speciale pentru femeile insarcinate, deoarece poarta in pantece un produs de conceptie aflat intr-un proces unic de formare si regenerare celulara, si pentru varstnici, pe care acidul folic ii protejeaza de boli cardiace, neurologice si cancer".Legume verzi
Printre cele mai importante surse naturale de acid folic se numara broccoli, fasolea verde, morcovii, legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, salata, varza), patrunjelul, dar si caisele, sucul de portocale. Exista insa si surse sintetice: suplimentele nutritive si cerealele imbogatite cu acid folic. Deficitul de acid folic conduce la anomalii neurologice la fat, anemie megaloblastica atat la copii, cat si la adulti. In plus, toate celulele au nevoie de acid folic. Conf. dr. Dumitru Matei precizeaza ca "dusmanii formarii celulelor tinere sunt radicalii liberi acele substante toxice sintetizate de organism in cantitate mai mare pe masura ce inaintam in varsta. Acidul folic, impreuna cu vitamina B6 si vitamina B12, regleaza sinteza unuia dintre cei mai toxici radicali liberi homocisteina. De aceea, carenta acidului folic genereaza cantitati mari de homocisteina. Acest proces este implicat in aparitia a numeroase afectiuni: boala Alzheimer, ateroscleroza, depresia, dementa, infarctul miocardic, cancerul de col uterin, osteoporoza, pierderea auzului. Prin urmare, aceste boli pot fi prevenite prin suplimentarea cu acid folic". Studii recente facute de cercetatorii de la Harvard arata ca deficitul de acid folic si, in consecinta, un nivel crescut de homocisteina favorizeaza bolile de inima. Considerand nivelul normal de homocisteina de 10 micromoli la litru, o crestere la 15 micromoli la litru mareste ricul bolilor coronariene cu 60% la barbati si cu 80% la femei. Acelasi nivel ridicat al homocisteinei (15 micromoli/litru) creste riscul de infarct de doua-trei ori. De aceea, suplimentarea cu acid folic (400 micrograme pe zi), plus vitamina B12 (500 micrograme pe zi) si vitamina B6 constituie o reteta excelenta pentru prevenirea bolilor de inima.Citește pe Antena3.ro
STIRI
|
ACIDUL FOLIC. Doza zilnica recomandata de acid folic este de 400 micrograme. Fiind o substanta hidrosolubila, nu ramane insa prea mult timp in organism. Mai mult decat atat, rata de absorbtie a acidului folic asimilat pe cale naturala este mai mica decat a celui sintetic. De aceea se inregistreaza numeroase carente in cazul carora se impune suplimentarea cu acid folic de sinteza. In foarte multe tari, indeosebi in Statele Unite, se practica imbogatirea unor alimente de baza (paine) cu vitamina B9. Fiind o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa), care in exces se elimina prin urina, vitamina B9 nu prezinta riscuri de supradozaj. Acest risc il au numai vitaminele liposolubile (se dizolva in grasimi), care se acumuleaza in organism. Din aceasta categorie fac parte vitamina A si vitamina D, care determina fenomene de hipervitaminoza prin acumulare excesiva.
SARCINA. Conform studiilor, daca toate femeile ar face o cura de acid folic in perioada premergatoare sarcinii si pe durata acesteia, riscul de a naste copii cu spina bifida sau cu malformatii maxilo-faciale buza de iepure, gura de lup ar scadea cu 75%. Avand in vedere ca anomaliile de tub neural apar in sarcina timpurie, chiar inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata, este foarte important sa ia acid folic cat mai devreme. La anumite femei cu risc care au mai nascut copii cu anomalii de tub neural se recomanda o doza zilnica de 10 ori mai mare.
|