x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vitamina inimii

00 0000   •   00:00

Sanatatea organismului depinde de sanatatea celulelor sale. Acidul folic este cel care participa, alaturi de celelalte vitamine din grupul B, la regenerarea celulelor. Cunoscut si ca vitamina B9, acidul folic asigura sintetizarea ADN-ului fara erori. Asta inseamna celule sanatoase intr-un organism sanatos.

Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, spune ca: "Acidul folic este necesar tuturor persoanelor, la orice varsta, cu mentiuni speciale pentru femeile insarcinate, deoarece poarta in pantece un produs de conceptie aflat intr-un proces unic de formare si regenerare celulara, si pentru varstnici, pe care acidul folic ii protejeaza de boli cardiace, neurologice si cancer".

Legume verzi

Printre cele mai importante surse naturale de acid folic se numara broccoli, fasolea verde, morcovii, legumele cu frunze verzi (spanac, urzici, salata, varza), patrunjelul, dar si caisele, sucul de portocale. Exista insa si surse sintetice: suplimentele nutritive si cerealele imbogatite cu acid folic. Deficitul de acid folic conduce la anomalii neurologice la fat, anemie megaloblastica atat la copii, cat si la adulti. In plus, toate celulele au nevoie de acid folic. Conf. dr. Dumitru Matei precizeaza ca "dusmanii formarii celulelor tinere sunt radicalii liberi – acele substante toxice sintetizate de organism in cantitate mai mare pe masura ce inaintam in varsta. Acidul folic, impreuna cu vitamina B6 si vitamina B12, regleaza sinteza unuia dintre cei mai toxici radicali liberi – homocisteina. De aceea, carenta acidului folic genereaza cantitati mari de homocisteina. Acest proces este implicat in aparitia a numeroase afectiuni: boala Alzheimer, ateroscleroza, depresia, dementa, infarctul miocardic, cancerul de col uterin, osteoporoza, pierderea auzului. Prin urmare, aceste boli pot fi prevenite prin suplimentarea cu acid folic".

Studii recente facute de cercetatorii de la Harvard arata ca deficitul de acid folic si, in consecinta, un nivel crescut de homocisteina favorizeaza bolile de inima. Considerand nivelul normal de homocisteina de 10 micromoli la litru, o crestere la 15 micromoli la litru mareste ricul bolilor coronariene cu 60% la barbati si cu 80% la femei. Acelasi nivel ridicat al homocisteinei (15 micromoli/litru) creste riscul de infarct de doua-trei ori. De aceea, suplimentarea cu acid folic (400 micrograme pe zi), plus vitamina B12 (500 micrograme pe zi) si vitamina B6 constituie o reteta excelenta pentru prevenirea bolilor de inima.

STIRI
ACIDUL FOLIC. Doza zilnica recomandata de acid folic este de 400 micrograme. Fiind o substanta hidrosolubila, nu ramane insa prea mult timp in organism. Mai mult decat atat, rata de absorbtie a acidului folic asimilat pe cale naturala este mai mica decat a celui sintetic. De aceea se inregistreaza numeroase carente in cazul carora se impune suplimentarea cu acid folic de sinteza. In foarte multe tari, indeosebi in Statele Unite, se practica imbogatirea unor alimente de baza (paine) cu vitamina B9. Fiind o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa), care in exces se elimina prin urina, vitamina B9 nu prezinta riscuri de supradozaj. Acest risc il au numai vitaminele liposolubile (se dizolva in grasimi), care se acumuleaza in organism. Din aceasta categorie fac parte vitamina A si vitamina D, care determina fenomene de hipervitaminoza prin acumulare excesiva.

SARCINA. Conform studiilor, daca toate femeile ar face o cura de acid folic in perioada premergatoare sarcinii si pe durata acesteia, riscul de a naste copii cu spina bifida sau cu malformatii maxilo-faciale – buza de iepure, gura de lup – ar scadea cu 75%. Avand in vedere ca anomaliile de tub neural apar in sarcina timpurie, chiar inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata, este foarte important sa ia acid folic cat mai devreme. La anumite femei cu risc care au mai nascut copii cu anomalii de tub neural se recomanda o doza zilnica de 10 ori mai mare.

STUDII. S-a constatat ca 15%-20% dintre adultii cu depresie au un nivel scazut de acid folic. Cresterea nivelului de homocisteina la 15 micromoli/litru duce la un risc de boli psihice de cinci ori mai mare decat la cei care au valori normale. Femeile care si-au asigurat un supliment de acid folic cel putin 15 ani au un risc de patru ori mai mic de a face cancer de col uterin.

CERCETARE. In Statele Unite, studiile medicale si testele clinice sunt influentate de sursele private de finantare: companiile farmaceutice. Pana in 1980, fondurile publice si universitatile finantau cercetarea clinica, dar de 15 ani sectorul privat si-a marit considerabil contributia. In 2005, peste 75% dintre studiile publicate in cele mai prestigioase reviste medicale – New England Journal of Medicine (NEJM), Journal of the American Medical Association (JAMA) si Lancet – au fost finantate de laboratoare farmaceutice.

Din cauza acestei influente, rezultatele studiilor sunt susceptibile a fi modificate in favoarea sponsorilor, subliniaza dr. John Abramson de la Universitatea Harvard, autorul unei lucrari foarte critice la adresa companiilor farmaceutice: "America, victima supradozarii".

STOP TORTURII! Lumea trebuie sa puna capat torturii la care sunt supuse fetele din Africa, a atentionat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Chiar efectuata sub supraveghere medicala, excizia organelor sexuale nu este justificata. Rezultatele unei anchete realizate in sase tari din Africa arata ca 28.000 de femei sunt anual victimele mutilarilor sexuale. "Aceasta este o practica total inacceptabila, una dintre cele mai rele forme de agresiune, care trebuie sa inceteze", a declarat Joy Phumaphi, director general adjunct al OMS. Autoritatile estimeaza ca aceasta forma de tortura este practicata in 28 de tari africane, afectand anual 3 milioane de fete sub 10 ani. In total, 100 de milioane de femei au fost victime ale mutilarii sexuale.

ALCOOLISM. Consumul de alcool reprezinta o veritabila problema de sanatate publica in Marea Britanie. Peste jumatate (59%) dintre tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani beau alcool pentru a se imbata, iar acest obicei ar putea creste considerabil pe durata Campionatului Mondial de fotbal din Germania. 44% dintre cei de 18-34 de ani recunosc ca vor bea mai mult decat de obicei pe parcursul acestei competitii. Din totalul populatiei, pentru 24% dintre britanici singurul tel in viata este de a consuma halbe intregi cu bere in pub-uri. Astfel, 38% dintre barbati si 23% dintre femei recunosc ca au probleme cu alcoolul.
×
Subiecte în articol: vitamina acid folic medicul de familie