x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Vocea din burtă

Vocea din burtă

de Florin Condurateanu    |    14 Iul 2009   •   00:00

Răguşeala poate fi o stare banală. Dar dacă ea nu dispare după circa trei săptămâni, ORL-istul trebuie să facă investigaţii serioase, pentru că în spatele unei răguşeli rebele se poate ascunde un cancer de laringe. Dacă acest cancer de laringe este diagnosticat la timp şi tratat, boala este vindecabilă.



În momentul în care boala canceroasă a laringelui se descoperă în faza avansată, chirurgul este obligat să scoată tot laringele, aşa că omul va respira printr-un tub, printr-o canulă practicată în gât şi va vorbi fie dirijând aerul din stomac precum ventrilocii, fie lipind de gât un aparat, care dă o voce metalică, de robot. Dacă bolnavul vine din timp la medicul ORL-ist, se poate scoate doar o coardă vocală, şi aceasta se reface.

Tot în faza incipientă se sacrifică doar o jumătate de laringe sau se taie o porţiune de deasupra laringelui, astfel că bolnavul va vorbi şi va respira prin restul de laringe. Laringele este organul prin care noi respirăm şi vorbim. De regulă, în faze avansate, bolnavul se prezintă la medic nu din pricina răguşelii, ci fiindcă este împiedicat să respire.

În cancerul de laringe, primul pas este intervenţia chirurgicală, iar al doilea - iradierea şi cura de citostatice. Reţineţi: cancerul de laringe e vindecabil chiar când s-a îndepărtat tot laringele. În cazul extirpării laringelui, există specialişti care îi educă altfel vocea bolnavului.

Foniatrii îl învaţă pe cel cu laringele scos cum să-şi dirijeze aerul din stomac, să treacă prin faringe, iar acest faringe e antrenat să vibreze pentru a da o voce. Ce-i drept, răguşită, dar omul este înţeles. Când laringele este scos, mai există şi metoda lipirii de gât, în zona laringelui scos, a unui aparat numit laringofon, care produce un fel de voce de robot.

Dar o metodă la îndemână pentru cei cu laringe extirpat este utilizarea aşa-numitului buton fonator. Este un fel de supapă care face legătura între trahee şi faringe astfel ca acesta din urmă să vibreze. Acest buton fonator nu lasă mâncarea să intre în trahee, reducând riscul sufocării omului.

×
Subiecte în articol: editorial