x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Zaharul face ochi dulci glicemiei

Zaharul face ochi dulci glicemiei

06 Apr 2006   •   00:00

Glucoza este principala sursa de energie a organismului uman. Cand nivelul glucozei in sange scade, corpul nu mai primeste energia necesara. Pe acest fond apar ametelile, durerile de cap, transpiratiile abundente si reci, intepaturile in maini si in picioare, tulburarile de vedere, starile lipotimice. "Mi-a scazut glicemia!", spun multi dintre noi in asemenea situatii. Uneori, starile hipoglicemice sunt insotite si de tulburari temporare ale activitatii cerebrale pentru ca functionarea celulei nervoase depinde de aportul de glucoza. Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", explica acest fenomen: "Hipoglicemia este scaderea nivelului de glucoza in sange sub valori de 60 mg/dl. Cele mai multe cazuri sunt inregistrate la persoanele care nu respecta programul meselor. Hipoglicemia precede de obicei o masa sau poate aparea in situatii de stres. La persoanele sanatoase, hipoglicemia poate fi tratata cu usurinta fara interventia medicului, daca simptomele sunt cunoscute destul de devreme. Cum? Cu ajutorul unei bucatele de zahar, al unei tablete de ciocolata, al unei bomboane sau al unui lichid indulcit". Conf dr. Dumitru Matei ne atrage atentia asupra starilor hipoglicemice la varste mici: "Daca nu se intervine la timp, hipoglicemia la copii poate sa ajunga pana la convulsii, tulburari mai severe ale activitatii cerebrale".

La control

Daca aceste stari sunt frecvente si accentuate trebuie sa ne prezentam la medic. Starile hipoglicemice repetate pot fi o forma de diabet incipient. "Intr-o faza initiala, diabetul se poate manifesta prin tendinta la hipoglicemie, dupa care se instaleaza diabetul propriu-zis. In aceste conditii, medicul poate face un test de toleranta la glucoza, care masoara capacitatea organismului de a transforma glucoza, sau un test de sange efectuat la doua ore dupa masa", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

DIABET. Starile hipoglicemice pot fi urmarea unor tratamente care provoaca scaderea nivelului glucozei in sange. "In general, diabetul se caracterizeaza prin hiperglicemie. Pot insa sa apara si stari hipoglicemice daca tratamentul nu este potrivit. De aceea, daca simptomele de hipoglicemie apar de mai multe ori in cateva zile poate fi necesar ca medicul sa modifice dozele de insulina sau de medicamente hipoglicemiante orale", arata conf. dr. Dumitru Matei.

DIETA. Pentru prevenirea hipoglicemiei este bine sa mancam putin si des (cel putin de sase ori pe zi). Mesele trebuie sa cuprinda alimente integrale (cereale integrale, paine din faina integrala), produse lactate fermentate, carne si peste fara grasimi. Sucurile de fructe pot fi folosite de asemenea cu succes in cazul unei crize de hipoglicemie. Suplimentele alimentare cu crom pot ameliora nivelul sangvin de glucoza.

×
Subiecte în articol: medicul de familie