x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Merele și prunele (uscate), antiinflamatoare și laxative naturale

Merele și prunele (uscate), antiinflamatoare și laxative naturale

de Florian Saiu    |    02 Oct 2024   •   06:00
Merele și prunele (uscate), antiinflamatoare și laxative naturale

Dacă intenționezi să cumperi fructe uscate, citește cu atenție eticheta, pentru a te asigura că nu au zahăr adăugat, conservanți (cum ar fi sulfiții) sau coloranți artificiali. Dar să identificăm beneficiile acestor trufandale!

„Avantajul merelor uscate și al majorității fructelor uscate este că poți consuma rapid un fruct întreg, cu tot cu coajă. Coaja conține acid ursolic, iar pulpa are acid clorogenic. Ambii sunt compuși bioactivi care combat grăsimea. Consumul cojii de măr conferă un beneficiu suplimentar, cel al fibrelor alimentare. Un studiu realizat la Universitatea de Stat din Florida, care a selectat 160 de femei în postmenopauză (perioada de 1-10 ani de la menopauză) a arătat că un consum zilnic a trei sferturi de cană de mere uscate a condus la o pierdere a greutății de 1,4 kg în cursul unui an”, consemna Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Ține cont de concentrația de zaharuri!

Pe firul cercetării: „Valorile totale ale colesterolului din analizele de sânge s-au îmbunătățit și ele. Cercetătorii au mai măsurat și markerul inflamator proteina C Reactivă (CRP). Până la finalizarea studiului, valorile CRP din sânge scăzuseră cu 32%. Toate aceste beneficii sunt de dorit, dar îți sugerez să nu consumi fructe uscate în exces, deoarece conțin toate zaharurile naturale ale unui fruct întreg, într-o cantitate foarte mică. Consumă-le cu moderație”. 

Fibre din abundență

Sfatul este valabil și în cazul prunelor uscate, perje cum mai sunt denumite ele în limbaj popular. „Fibrele și zaharurile fermentate din prunele uscate au efect laxativ și de aceea sunt cunoscute ca remediu casnic pentru constipație. Chiar funcționează! Eficiența prunelor uscate a fost confirmată într-un studiu clinic care a demonstrat o cantitate și o frecvență îmbunătățită a scaunelor. Prunele uscate conțin acid clorogenic, antocianine și fibre alimentare din abundență. O cană de prune uscate fără sâmburi are 12 g de fibre benefice pentru microbiom”, mai arăta Dr. William W. Li.

Celule adipoase, topite

În siajul aceleiași idei: „Cercetătorii de la Harvard și Tufts au analizat consumul de fructe și legume la 117.918 femei și bărbați sănătoși și au descoperit o legătură între cei care consumaseră șase prune uscate pe zi și o pierdere ponderală de 600 g pe o perioadă de patru ani. Un studiu de laborator a arătat că un extract concentrat din prune uscate poate împiedica dezvoltarea de noi celule adipoase și determină transformarea celulelor adipoase albe în celule adipoase brune utile”.

Pruna călătoare

Tot aici: „Poți consuma prune uscate ca gustare sau le poți găti în mâncăruri dulci sau sărate. Ele merg de minune cu condimente precum ghimbir, scorțișoară, nucșoară, cuișoare și ienibahar. O prună foarte uscată care se găsește pe piețele asiatice se numește li hing mui (sau huamei), care înseamnă pruna călătoare. Această prună sărată, dulce-acrișoară, își are originea în China, unde era folosită ca gustare. Aroma sa unică, astringentă, te poate ține treaz dacă, ai de parcurs un drum lung. Pe când eram student, sugeam uneori câte o astfel de prună în timp ce stăteam să învăț până târziu în noapte”.

„Coaja merelor uscate conține acid ursolic, iar pulpa are acid clorogenic. Ambii sunt compuși bioactivi care combat grăsimea”, Dr. William W. Li

„Fibrele și zaharurile fermentate din prunele uscate au efect laxativ și de aceea sunt cunoscute ca remediu casnic pentru constipație”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×