x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fâțâiala - neastâmpărul care-ți prelungește viața

Fâțâiala - neastâmpărul care-ți prelungește viața

de Florian Saiu    |    24 Ian 2025   •   06:00
Fâțâiala - neastâmpărul care-ți prelungește viața

Reglajul fin al metabolismului implică activitate fizică. Multe dintre studiile clinice pe alimente care combat grăsimea au arătat că acestea sunt eficiente când sunt combinate cu o formă sau alta de sport. Dar să evidențiem argumentele Dr. William W. Li, autorul lucrării „Mănâncă și învinge dieta” (Lifestyle, 2024).

„Unele persoane strâmbă puțin din nas când aud acest gen de recomandare. Ele detestă să meargă la sală, li se pare incomod sau pur și simplu nu știu când vor găsi timpul necesar. Iată o veste bună: să mergi să te antrenezi la sală nu este unicul mod de a face sport”, remarca Dr. William W. Li. Îi cedăm cuvântul: „Există numeroase modalități de a încorpora activitatea fizică în stilul tău de viață. Orice gen de mișcare care impune corpului să consume energie prin natura sa te va ajuta să arzi grăsime. Și mă refer chiar la orice mișcare. Poate te surprinde să afli că până și fâțâiala - mișcarea când te simți fără stare, nu neapărat pentru a realiza o activitate (da: dacă bați darabana cu degetele, bâțâi din picior), poate declanșa termogeneza și te poate ajuta să arzi grăsimi”.

Mortalitate scăzută cu 37%

Chiar așa? „Cercetătorii au arătat că fâțâiala declanșează termogeneza și crește intensitatea arderii caloriilor cu 29%. Interesant este că, atunci când stai în picioare, fâțâiala este mai eficientă decât când stai jos; ea crește viteza de ardere a caloriilor cu 38%. Ca să punem lucrurile în contextul care ne interesează, cercetătorii din Marea Britanie au studiat 12.778 de femei pe o perioadă de 12 ani și au descoperit că prea mult timp petrecut așezat are consecințe negative pentru sănătate. Ei au observat că persoanele care stau așezate mai mult de șapte ore pe zi (șoferi de autobuz, piloți, programatori, gameri) au un risc de deces din orice cauză crescut cu 30%! Dar tot ei au descoperit că fâțâiala a scăzut mortalitatea cu 37%”. Interesant!

Permanent în mișcare

Tot aici: „Nu îți spun să te fâțâi și să te agiți mereu din motive de sănătate (s-ar putea ca oamenii din jur să găsească acest obicei enervant), dar acesta este doar un alt exemplu al modului în care până și acțiunile minore pot avea efecte importante când vine vorba despre metabolism. Și mai bună decât fâțâiala, activitatea fizică regulată, intenționată, oferă o serie de beneficii pentru metabolism. Indiferent dacă îți place să mergi la sală și să ridici greutăți, să alergi, să înoți sau să pedalezi pe bicicleta statică, ideea de mișcare este mai importantă decât conceptul de antrenament. Poți descoperi numeroase modalități - cum ar fi dansul, yoga, grădinăritul, tai chi, drumețiile - de a rămâne agil și a-ți păstra forța fiind permanent în mișcare de-a lungul întregii vieți”.

Arde mai mult decât consumi!

În încheiere: „Recomandarea generală este să faci sport de cel puțin trei ori pe săptămână, de fiecare dată timp de minimum 20-30 de minute. Dacă dorești să faci mai mult, nimic nu te oprește! Te vei simți mai bine și îți vei ajuta metabolismul. Dacă vizitezi diverse localități cu longevitate excepțională, din bazinul Mediteranei și Asia - așa-numitele Zone Albastre: Sardinia, Ikaria, Okinawa -, vei observa că persoanele care locuiesc acolo sunt în continuă mișcare: urcă și coboară dealuri, grădinăresc, își întrețin casele și se plimbă ca să se întâlnească cu prieteni și rude. Este esențial să arzi mai multe calorii decât consumi, pentru combaterea grăsimii corporale și optimizarea metabolismului. Sportul ajută și la combaterea grăsimii viscerale. O analiză a 117 studii clinice a arătat că antrenamentele periodice au redus grăsimea viscerală cu 6,1%, chiar și fără ca persoanele să slăbească intenționat. Și studiile de laborator sugerează că sportul stimulează dezvoltarea unei cantități mai mari de grăsime brună utilă”.

Activități și calorii arse 

Iată câteva activități și valori ale caloriilor arse pe oră pentru o persoană cu greutate medie (70 kg), conform Departamentului de sănătate a consumatorilor din Facultatea de Medicină de la Harvard:

• 200 cal./h: golf, bowling, aruncarea discului;

• 300 cal./h: mers, tai chi; 

• 400 cal./h: drumeții, înot, dans de societate; 

• 500 cal./h: patinaj, scufundări, fotbal; 

• 600 cal./h: ciclism, alergare, arte marțiale.

„Recomandarea generală este să faci sport de cel puțin trei ori pe săptămână, de fiecare dată timp de minimum 20-30 de minute”, Dr. William W. Li

„Este esențial să arzi mai multe calorii decât consumi, pentru combaterea grăsimii corporale și optimizarea metabolismului”, Dr. William W. Li

×