x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cristalizarea mierii e semn că e naturală

Cristalizarea mierii e semn că e naturală

de Paul Bardașu     |    04 Mai 2023   •   06:15
Cristalizarea mierii e semn că e naturală

Zaharisirea mierii, care se mai numește cristalizare sau granulare, este un fenomen natural prin care deliciosul produs al albinelor trece din stare lichidă într-o stare semisolidă. De la bun început trebuie subliniat că zaharisirea nu afectează calitatea şi aroma mierii, ba chiar este un atribut al mierii naturale.

Mierea este o soluție concentrată de zaharuri, în special fructoză și glucoză, care reprezintă aproximativ 70% din compoziția acesteia. Procentul de fructoză și glucoză variază în funcție de tipul de miere, fructoza fiind în general între 30-44%, iar glucoza, între 25-40%. Balanţa între aceste două zaharuri este motivul principal care duce la cristalizarea mierii şi procentajul relativ al fiecăruia determină dacă se cristalizează rapid sau încet.

Glucoza este cea care cristalizează, având o solubilitate scăzută. Cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât aceasta se cristalizează mai repede. Unele tipuri de miere se cristalizează uniform (mierea de rapiță), altele doar parţial şi vor forma două straturi, cel cristalizat fiind în partea de jos şi cel lichid deasupra. Unele tipuri de miere se cristalizează în câteva săptămâni de la extragere (mierea de floarea soarelui sau mierea de rapiță), în timp ce altele rămân lichide mai multe luni sau ani (mierea de salcâm).

 

Factori care influențează viteza de cristalizare sunt mai mulți. În primul rând, sursa nectarului colectat de albine - cu cât conține mai multă glucoză, cu atât mierea se cristalizează mai repede. De asemenea, contează și metodele prin care mierea este manipulată sau procesată, dar și temperatura de păstrare. În plus, viteza de cristalizare a mierii nu depinde doar de compoziţia ei, ci şi de prezenţa altor catalizatori precum grăunţe de polen şi bucăţele de ceară în miere. Aceste particule servesc drept nucleu pentru cristalizare.

Temperatura de depozitare are de asemenea o influență destul de mare. Cristalizarea mierii este rapidă la temperaturi între 10-15℃. Sub 10℃, cristalizarea încetineşte, pentru că creşte vâscozitatea mierii şi întârzie formarea şi difuzarea cristalelor. De asemenea, depozitarea acesteia la temperaturi mai mari de 25℃ previne cristalizarea.

Cum se topeşte mierea cristalizată

Mierea poate fi consumată ca atare, chiar dacă este cristalizată. Însă cei vor să o consume lichidă trebuie să știe că mierea revine la starea inițială la temperatura de 40 de grade. În stup, albinele reușesc să mențină o temperatură de aproximativ 35℃, aceasta putând urca până la 40℃, în timpul verii. Putem și noi încălzi mierea zaharisită la 40 de grade, însă trebuie să fim atenți să nu depășim pragul, pentru că vom reduce calitatea ei prin distrugerea enzimelor, pierderea aromei şi închiderea culorii acesteia.

Mierea cristalizată poate fi readusă în stare lichidă prin încălzire lentă, indirectă, într-un vas cu apă (bain marie). Putem topi mierea fără a-i distruge proprietăţile prin baie de apă caldă urmând paşii de mai jos:

- punem mierea într-un borcan de sticlă fără capac;

- încălzim într-o oală suficientă apă cât să ajungă la nivelul mierii din borcan;

- când temperatura apei ajunge la 35-40℃, se oprește flacăra - ar fi bine să folosim un termometru de bucătărie;

- introducem borcanul cu miere în apă și îl lăsăm 20-30 minute. Căldura va dizolva încet cristalele de glucoză şi acestea vor deveni lichide din nou;

- amestecăm ocazional cu o linguriţă, deoarece mierea cristalizată este un conductor slab de căldură;

- înlocuim apa caldă, dacă este nevoie, până la dizolvarea completă;

 

Adevăruri și mituri despre miere

1. Mierea cristalizată are zahăr - fals. Cristalizarea este un proces natural. Mai mult, o miere zaharisită este semn că nu e contrafăcută. Însă unii dintre vânzătorii știu că clienții o preferă lichidă și o încălzesc, de multe ori trecând peste pragul de 40 de grade. Dacă nu ai un furnizor de încredere și o cumperi din surse necunoscute, mai bine iei o miere cristalizată (ești sigur că e naturală) și o faci acasă lichidă.

2. Mierea este mai bună ca zahărul - adevărat. Mierea conține nutrienți - vitamine, enzime și minerale - spre deosebire de zahăr, care nu le conține. De asemenea, pentru a îndulci este nevoie de o cantitate mai mică decât zahărul, cu aceleași rezultate.

3. Mierea de salcâm nu se zaharisește niciodată - fals. Datorită conținutului mai mare de fructoză și mai mic de glucoză, mierea de salcâm se zaharisește mai greu, dar tot se cristalizează în timp.

4. Mierea poate trata rănile - adevărat. Mierea era folosită pentru tratarea infecțiilor, datorită antioxidanților și proprietăților antibacteriene și antifungice.

5. Mierea care are o spumă albă deasupra e alterată - fals. „Spuma” care apare uneori deasupra mierii este formată din bule mici de aer care se ridică deasupra.

6. Mierea te ajută să scapi de roșu în gât - adevărat. Mierea acționează ca antiinflamator și reduce iritația. Conține enzime care luptă cu bacteriile și poate vindeca infecțiile. 

7. Toate albinele produc miere - fals. Există aproape 20.000 specii de albine în lume. Dintre acestea, doar 5% fac miere comestibilă. Restul de 5% produce doar o cantitate mică de miere, folosită pentru propria lor supraviețuire. Câteva specii produc cantități mai mari și sunt folosite de apicultori pentru recoltare.

8. Mierea este singurul aliment produs de o insectă pe care oamenii îl pot consuma - adevărat. Din cele 950.000 specii de insecte cunoscute în lume, albinele sunt singurele insecte ce produc un aliment comestibil pentru oameni.

9. Nu ar trebui să folosești o lingură de metal pentru a lua mierea - fals. Deși mierea este acidă, ea nu e afectată în cazul în care folosești o linguriță de inox. Oricum, la extragerea mierii din rame se folosesc centrifuge de inox și site din același material. Ideal e să nu lași un obiect de metal în borcanul pentru multă vreme.

10. Mierea nu se alterează niciodată - adevărat, dar când e păstrată într-un recipient închis. Dacă a fost recoltată prea devreme - albinele extrag apa din ea până la nivelul optim - ori dacă nu a fost depozitată cum trebuie, mierea se acrește. Dacă lași recipientele cu miere cu capacele desfăcute pentru mult timp, mierea absoarbe umiditate și se alterează.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: miere albine